SARAJEVO

Održana promocija knjige prof. dr. Arifa Smajkića: Naše javno zdravstvo je u jednoj maloj krizi

O knjizi je govorio i prof. dr. Kemal Hanjalić

Prof. dr. Smajkić: U rizičnom smo stanju. Avaz

23.10.2023

U Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu danas je održana promocija knjige “Stogodišnje iskustvo javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini 1923–2023” prof. dr. Arifa Smajkića.

Iskustva javnog zdravstva

Prof. dr. Arif Smajkić, pedagog, istraživač i naučnik, nekadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo BiH, ministar rada, socijalne politike i migracija u Vladi RBiH, predstavnik BiH na Generalnoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije, stalni predstavnik BiH pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču, autor je spomenute knjige na kojoj je intezivno radio.

U naučnoj knjizi “Stogodišnje iskustvo javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini 1923 - 2023.”, autor profesor emeritus dr. Arif Smajkić, detaljno je iznio iskustva javnog zdravstva u našoj zemlji.

- Naše javno zdravstvo je u jednoj maloj krizi. Mi moramo da uključimo daleko više aktivnosti, raznih rasprava, a i rješenja u javnom zdravstvu, recimo od vode, hrane, a i kvaliteta stanovanja, življenja, a i ponašanja. 

U rizičnom smo stanju, ljudi se plaše raznih kriza koje su svakodnevno prisutne, sistem se malo kida i nemamo centralnu vezu kao što je to u svakoj zemlji Zavod za Javno zdravstvo države koji na vrijeme uređuje stanje. Mi to, nažalost, nemamo. Imamo deset kantona u Federaciji i deset ministarstava, samim tim i zdravstava koji su svakog dana sve tanji i manji - kazao je dr. Smajkić.

Senka Mesihović-Dinarević, akademik i predsjednik odbora za kardiovaskularnu patologiju odjeljenja medicinskih nauka Akademije Nauka BiH, govorila je o značaju ove knjige.

Vrijedno djelo

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas promoviramo knjigu profesora, doktora Arifa Smajkića. Ovo vrijedno djelo koje govori o iskustvima javnog zdravstva u periodu od 1923. do 2023. godine, dokumentuje i govori o tome kako je javno zdravstvo bilo u tom periodu. 

Može se reći da javnom zdravstvo od vode, hrane, ljudskih prava i mira, kvaliteta usluga treba njegovati i čuvati. U značajnom smo zaostatku u kvaliteta usluga u javnom zdravstvu. Ovo stručno i naučno djelo ujedno je dokument i smjernica za borbu čovjeka, zajednicu i društvo i sigurno je da će biti putokaz generacijama koje slijede - kazala je.

O knjizi je govorio i prof. dr. Kemal Hanjalić, a čitanje odlomaka iz knjige čitao je glumac drame Narodnog pozorišta Sarajevo Nermin Mahmutović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.