DAO I SVOJ PRIJEDLOG

Vranić od KO SDP Sarajevo traži da ga ne predlažu za ministra zdravstva: Umorio sam se, mnogima sam stao na žulj

SDP BiH je na velikom izazovu, opstati ili nestati, do nas je, poručio je Vranić

Vranić: Narušeno mi je zdravlje. Facebook

N. Aj.

23.10.2023

Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Haris Vranić (SDP) uputio je javno pismo predsjedavajućem i članovima predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. 

- Poštovani predsjedniče Šteta, poštovane članice i članovi predsjedništva KO SDP Sarajevo.

Molim da na sutrašnjoj sjednici predsjedništva KO SDP Sarajevo prihvatite moj zahtjev da u novoj Vladi KS moje ime ne bude uopće razmatrano kao prijedlog starog/novog ministra zdravstva u Vladi KS, s obzirom da sam se isuviše umorio i "potrošio" za ove 3 godine na mjestu ministra, a što je uveliko i znatno narušilo moje zdravlje. Neću kriti, bilo je isuviše teško. Treba sad prepustiti odmornijim i mlađim - naveo je Vranić.

Borba s vjetrenjačama

Naglasio je da je vrijeme da se vrati svojoj profesiji, ako ga, kako je naveo, zdravlje posluži.

- Vrednovanje moga dosadašnjeg rada kao ministra zdravstva KS, prepuštam ocjeni građana. Dobro što se uradilo i pored svih prepreka se brzo zaboravlja, loše se dugo pamti.

Borba u sistemu koji je potpuno devastiran, potpuno partitokratski i klijentelistički uređen (blago rečeno) je kao borba s vjetrenjačama. Mnogima sam stao na žulj.

Za građane nemalo je toga dobrog učinjeno, ali mnogo toga je ostalo neurađenoga - istakao je Vranić.

Smatra da bez podrške politika i viših nivoa vlasti, iluzija je očekivati ikakvo poboljšanje.

- Zainteresiranost za promjene zdravstvenog sistema kod politika su ravne statističkoj grešci, osim u trenucima kad im je ta pomoć potrebna.

Ako imam mogućnosti i utjecaja, a na fonu ranijih razgovora sa svim članovima predsjedništva KO SDP-a Sarajevo, i koji su imali isti stav, za novog ministra zdravstva predlažem doc. dr Ademira Spahića, kojeg vam ne trebam posebno predstavljati, svi ga isuviše dobro znate.

Naravno, i svi drugi prijedlozi su dobrodošli, ali ako dolaze iz same baze. Nametanja više nisu dobrodošla - naglasio je Vranić.

Dodao je da bi želio da novi ministar zdravstva KS bude nenametnuti, istinski prijedlog KO SDP Sarajevo te da će njegovu punu podršku i pomoć ako je treba.


- Mislim da je ovo zadnji trenutak za SDP BiH, ako se već nije partijskim nemarom i neradom zakasnilo, da se hitno počne radom za spas ideje socijaldemokratije u BiH, a to je vraćanje bazi, običnim građanima, obespravljenima, radnicima, seljacima, kao i vođenje statutarne, samostalne, suverene, jasne, hrabre i odlučne politike koja će imati podršku baze, a ne politika iz nevidljive pozadine. Naša politika mora biti autohtona, a ne podanička.

SDP BiH je na velikom izazovu, opstati ili nestati. Do nas je - poručio je Vranić.

Partijski drug ti je kao brat/sestra

Naglasio je i da KO SDP Sarajevo treba napokon da počne raditi i odlučivati samostalno, bez nametanja volje drugih.

- Naši rezultati na zadnjim općim izborima BiH u KS su to jasno pokazali, ogroman rast, čime smo dobili puni lagalitet i legitimitet da KO SDP samostalno odlučuje u svojim nadležnostima. Nažalost, dosadašnja praksa je bila drugačija.

SDP BiH je naša zajednička kuća, a "oteto" će se morati članstvu vratiti.

I naravno, ono najvažnije, a što je i uvijek bila srž i moto socijaldemokratije, partijski drug ti je kao brat/sestra, ne zaboravljajte to - naveo je Vranić u obraćanju.

Na kraju se zahvalio "svim drugaricama i drugovima iz SDP-a BiH na zajedničkom radu, na podršci, posebno drugaricama i drugovima iz predsjedništva KO SDP Sarajevo.

- Hvala svima na saradnji. Nastavljamo dalje.

Ipak moram odvojiti, a da ne uvrijedim ikoga, posebno veliko hvala za svu podršku u "bitkama" koje sam vodio, i koju nikad zaboraviti neću, mojim, Šteletu, Davoru i Keni - zaključio je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.