PREKO KOGA SE LOME KOPLJA

Hoće li most dobiti ime po velikanu akademiku Filipoviću ili će SDA progurati Mustafu Mujezinovića

Oba prijedloga su došla do Kantonalne komisije da da mišljenje, tada je izglasano da akademik Filipović nije historijska ličnost

Rahmetli Muhamed Filipović. Avaz

Nerma Ajnadžić

26.10.2023

Sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo je u toku, a, kako saznajemo, zastupnici su rapravljali i o nazivu mosta kod Vijećnice.

Naime, prijedlog Almedine Zukorlić-Pašalić (Narod i pravda) bio je da se nazove po rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću.

Nije provedena procedura

No, SDA "gura" da most dobije ime po Mustafi Mujezinoviću, bivšem načelniku, federalnom premijeru i ambasadoru, SDA-ovcu.

Stari saziv Općinskog vijeća usvojio je inicijativu da se most nazove po Mujezinoviću, ali nikada nisu proveli proceduru. Novi saziv je dao inicijativu i usvojio da se most zove po Muhamedu Filipovići.

Tek tada su se iz SDA javili i pobunili.

Općinska komisija je izglasala da akademik Muhamed Filipović nije historijska ličnost (kriterij po kojem je akademik Filipović prijavljen, op.a.), da ne ispunjava kriterije!

Oba prijedloga su došla do Kantonalne komisije da da mišljenje, a ona je vratila Općinskom vijeću da izabere.

Je li ovo dio predizborne kampanje

Smatra se da je ovo dio predizborne kampanje koja traje u Starom Gradu, nakon što je načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen i smijenjen s te pozicije, a izbori za novog načelnika trebaju biti održani u nedjelju, 29. oktobra.

Trojka u Starom Gradu je prije dvije godine glasala za akademika Filipovića, ali SDA opstruira proceduru i želi ponovo da se Vijeće izjašnjava. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.