VEČERAS POTVRDA

"Avaz" saznaje: Enis Hasanović novi ministar zdravstva u KS

Iako je Ademir Spahić bio prijedlog i predsjednika KO SDP-a Adnana Štete, a imao je podršku i još nekoliko čelnika ove stranke, došlo je do promjene

Hasanović: Mijenja Vranića. Avaz

Piše: Ema Maslo

30.10.2023

Na današnjoj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, koja počinje u 17 sati, bit će potvrđeno imenovanje Enisa Hasanovića, direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS i jedne privatne poliklinike u Sarajevu, za novog ministra zdravstva u Vladi KS, saznaje "Avaz".

Štetin prijedlog

Podsjetimo, sadašnji ministar Haris Vranić zamolio je rukovodstvo Kantonalnog odbora SDP-a da uopće ne bude prijedlog za novog/starog ministra, te je predložio Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora Domova zdravlja KS za tu funkciju. 

I upravo je Spahić bio prijedlog i predsjednika KO SDP-a Adnana Štete, a imao je podršku i još nekoliko čelnika ove stranke, no, došlo je do promjene. 


Vranić: Predložio Spahića. Facebook

Aktuelni ministar iznio je prijedlog da ga Spahić zamijeni, a Šteta se saglasio i rekao da će ga predložiti jer ima sve kompetencije da obavlja tu dužnost.

Spahić je, prema tvrdnjama našeg izvora, imao podršku i ministra kulture i sporta KS Kenana Magode, kao i zastupnika u Skupštini KS Davora Čičića.


Spahić: Hoće li zamijeniti Čengića. Avaz

I na sjednici Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo koja je održana prošlog ponedjeljka, osim Spahića, "iskočila" su još dva imena - Enis Hasanović i doktor Sanjin Saračević.

No, u međuvremenu, Nikšić je obavijestio stranačke organe da Spahić ne bi trebao biti ministar zbog intervencije "međunarodnog faktora".

Jedini kandidat

Formirana je tročlana Komisija, u kojoj su bili Šteta, Čičić i Magoda, koja je trebala razgovarati s kandidatima. Saračević je, navodno, odmah odustao, a Spahiću je na razgovoru rečeno da se odustalo od njegovog imenovanja i da bi on bio dobar kao zastupnik u Skupštiini KS, s obzirom na to da će Irfan Čengić biti načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, naravno, ukoliko Vedrana Vikić, koja je ispred Spahića, odustane od mandata u Skupštini KS.

Tako da je Hasanović, kojeg nije predložio nijedan općinski odbor SDP-a, ostao jedini kandidat za Vranićevog nasljednika, koji se u proces imenovanja novog ministra nije ništa pitao.

Hasanović će tako, kao jedini kandidat, biti potvrđen na današnjoj sjednici KO SDP-a koja počinje u 17 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.