"AVAZ" NA LICU MJESTA

Gotovo 4.000 medicinara u Hercegovini u generalnom štrajku

Sindikati pozvali Vladu HNK da spriječe kolaps zdravstvenog sistema

Jutros ispred SKB Mostar: Imaju najnižu satnicu. M. Smajkić

Meliha Smajkic

2.11.2023

Gotovo 4.000 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, od Konjica do Neuma, jutros su, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, stupili u generalni štrajk.

Predstavnici sindikalnih organizacija i njihovi članovi jutros su se okupili ispred ulaza u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar te podsjetili da imaju najnižu satnicu u Federaciji BiH, koja je, ispod zakonskog minimuma od 2,31 KM.

"Borit ćemo se do kraja"

- Borit ćemo se do kraja, sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše. Vlada HNK ponižava zdravstvene radnike, dok mi poštujemo zakon, oni ga krše - rekao je, između ostalog, Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB Mostar.

Ana Mišić, predsjednica Skupštine tog Sindikata, kazala je da novim kolektivnim ugovorom traže povećanje plaće od 30 posto za dvije godine.

- Vlada HNK je jedini krivac, jer mjesecima nisu uradili ništa da spriječe kolaps zdravstva. Nadam se da će razum prevladati, da ćemo doći do rješenja, potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za razumijevanje-navela je ona.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u HNK, rekao je kako je u ovom trenutku veliki broj građana ostao bez zdravstvenih usluga.

Neodgovornost i nekompetentnost

- Isključivi krivac za to su premijer HNK Nevenko Herceg i ministar zdravstva Goran Opsenica koji se punih šest mjeseci nijednim pravnim aktom, dopisom, nisu obratili sindikatu i pokušali ono što im je bila zakonska obaveza, a to je da zaustave generalni štrajk. Radi se o njihovoj neodgovornosti, nekompetentnosti i njihovom aljkavom radu, jer oni sjede zavaljeni u svojim foteljama i gledaju nas radnike. Još jednom ih pozivamo da se dogovorimo i spriječimo katastrofu - rekao je Vuković.

Ismet Kodro, predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“, iznio je činjenicu da medicinska sestra, referentna u zdravstvu, ne može naplatiti prosječnu plaću u FBiH.

- Svi mi hranimo svoje porodice, opterećeni smo kreditima, a ovo je potpuna neodgovornost Vlade HNK - rekao je on.

Iz Vlade HNK su se tek danas oglasili i naveli da su imenovali pregovarački tim.

Dio odgovornosti

- Već smo više puta komunicirali da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jedan od više faktora u zdravstvenom sistemu ovog kantona, razumije sindikalna traženja zdravstvenih radnika i, spremna je kroz rebalans budžeta za 2023., te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obaveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera - naveli su iz Vlade HNK.

Da bi mogli, dodali su, odgovoriti zahtjevima zdravstvenih radnika, koji u početnom traženju iziskuju više od 50 miliona KM dodatnih budžetskih sredstava, potrebno je da i drugi faktori u zdravstvenom sistemu HNK preuzmu svoj dio odgovornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.