INICIJATIVE

Gavrankapetanović-Smailbegović: Oboljele od reumatoidnog artritisa uključiti u liječenje preko Fonda solidarnosti

Neophodno je sistemski riješiti finansiranje terapije za ove teško oboljele pacijente, a jedini put je da se uvrste u program Fonda solidarnosti

Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović. Facebook

Alen Bajramovic

10.11.2023

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović uputila je inicijativu Parlamentu kojom od Vlade FBiH i resornog ministarstva traži da se oboljeli od reumatoidnog artritisa urgentno uvrste u liječenje preko Fonda solidarnosti.

- U Federaciji trenutno ima od 25.000 do 30.000 oboljelih od reumatoidnog artritisa, od toga 6.000 oboljele djece. Trenutno 250 pacijenata zahtijeva inovativnu biološku terapiju. Nažalost, oni je ne mogu dobiti jer finansiranje te terapije nije sistemski riješeno. Na godišnjem nivou to bi bilo 3.375 miliona KM. Biološka terapija za teške oblike reumatoidnog artritisa daje mogućnost oboljelima da ublaži njihovu invalidnost i produži njihov život. Samim tim bi se produžila i njihova radna sposobnost i ne bi bili prisiljeni ići u rane invalidske penzije. Zbog svega toga neophodno je sistemski riješiti finansiranje terapije za ove teško oboljele pacijente, a jedini put je da se uvrste u program Fonda solidarnosti - navodi Gavrankapetanović-Smailbegović.

Ona je zatražila da inicijativa bude razmatrana po hitnom postupku, a sredstva za njenu provedbu ne predstavljaju problem za budžet. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.