POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Helez obavijestio Evropski sud u Strazburu da Vijeće ministara nije raspravljalo o statusu agentica

Pitanje nije bilo na dnevnom redu, a predsjedavajuća Krišto samoinicijativno je obavijestila sud da Mijić i Cvijetić imaju aktivan status

Helez: Tačka nije bila na dnevnom redu VM. Facebook

Alen Bajramovic

15.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i dopredsjedavajući Vijeća ministara Zukan Helez potvrdio je za portal "Avaza" da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavijestio da rasprave o statusu agentica Monike Mijić i Jelene Cvijetić na sjednicama nije bilo.

One su, podsjetimo, podnijele žalbu na presudu Suda u Strazburu u slučaju Kovačević, a nakon što je on informirao sud da im je istekao mandat iz Strazbura je zatraženo izjašnjenje Vijeća ministara BiH. 

Ovo pitanje, međutim, nije se našlo na dnevnom redu, a presjedavajuća Borjana Krišto samoinicijativno je obavijestila Evropski sud za ljudska prava da Mijić i Cvijetić imaju aktivan status.

- Na upit jednog visokog zvaničnika EU da li smo imali tačku dnevnog reda oko žalbe za presudu po osnovu tužbe Slavena Kovačevića i da li je ista razmatrana ja sam odgovorio onako kako je stvarno i bilo. 

A to je da tačka nije uvrštena na dnevni red sjednice Vijeća ministara, iako je na tome insistirao ministar Hurtić i da o njoj nismo raspravljali, niti donosili bilo kakve odluke - rekao je Helez za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.