GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Glavni tužilac Tužilaštva HNK Zdenko Kovač: SIPA bira istrage, FUP se hoće "upuštati u nešto"

Novi direktor je najprije složio tim i kako sam prije radio u MUP-u znam jako dobro te kadrove i pogodio je u 99 posto, kazao je Kovač

Kovač: Očekujem dobar rad. Hercegovina.info

Z. K.

24.11.2023

Glavni tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Zdenko Kovač danas je na Skupštini HNK zastupao godišnji izvještaj Tužilaštva kojim rukovodi, a u jednom trenutku dotaknuo se i rada policijskih organa.

Lošiji predmeti

- Novi komesar je najprije složio tim i kako sam prije radio u MUP-u znam jako dobro te kadrove i pogodio je u 99 posto. Organizirao je zapovijednu strukturu po policijskim upravama i tu su dobra rješenja. Složio je dobar kostur i ja očekujem tu dobar rad u nastavku jer su oni naša desna ruka, i desna i lijeva ruka. 

U nedostatku jakog našeg kantonalnog MUP-a, ja sam bio prinuđen angažirati Federalnu upravu policije (FUP) ili SIPA-u. Ja vam mogu ovdje otvoreno reći, SIPA bira, hoće ovaj, hoće onaj, oni idu samo na sigurno. FUP se hoće u nešto upuštati, imaju bolju tehniku i možemo s njima provesti dobre istražne radnje, a volio bih da se i naš MUP može tim aktivnostima baviti. 

Na lokalnom MUP-u su ostali niži i lošiji predmeti - istaknuo je Kovač.

U svom ekspozeu glavni tužilac je pričao još o unutarnjoj strukturi Tužilaštva, rezultatima protiv ratnih zločina, statističkim podacima, odnosima prema medijma, a posebno su se opet istaknuli podaci o normi i generalno radom Tužilaštva HNK koje izvještajem odaje dojam da živimo u Švicarskoj.

Bez problema

- Nema problema u radu Tužilaštva HNK. Oni su pak ostvarili 81,85 posto kolektivne norme, a navode da su u izvještajnom razdoblju riješili 91.22 posto godišnjeg priljeva novozaprimljenih predmeta – kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.