PROJEKTI

"Avaz" na licu mjesta: Napokon oživjelo gradilište olimpijskog bazena u Mostaru

Otpočeli radovi u okviru prve faze koja će koštati 11 miliona KM

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Meliha Smajkic

24.11.2023

Gradilište budućeg olimpijskog bazena na lokalitetu Južnog logora u Mostaru napokon je oživjelo! Kako smo se uvjerili na licu mjesta, otpočelo se sa izvođenjem zemljanih radova.

Iako su 15. septembra otpočeli pripremni radovi, koji su se odnosili na postavljanje zaštitne ograde, praktično, od tada do danas, gradilište je zjapilo prazno.

Ugovor potpisan početkom septembra

Ugovor o izgradnji prve faze olimpijskog bazena između Grada Mostara, Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru i širokobriješke kompanije „Hering“ potpisan je 6. septembra.

Izvođač je, prema ugovoru, bio u obavezi da u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora otpočne radove.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić je nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća,14. novembra, u izjavi za medije kazao da radovi nisu počeli na vrijeme, budući da su iz Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim i kombinovanim poteškoćama „Sunce“ zatražili dodatno vrijeme za preseljenje. Podsjetimo, objekat koji su koristili u tom Udruženju jedan je od onih koje je trebalo izmjestiti s te lokacije.

- Smatrao sam da je to razuman zahtjev i da se ništa neće dogoditi u tih tri ili pet dana. Zapravo, uvijek imate neke tehničke sitnice i postoje objektivni razlozi za sve što radimo. Tu postoji problem i sa trafostanicom, koju, također, treba izmjestiti. Uglavnom, taj projekt ide, bazen će se na vrijeme početi graditi i, nadam se, na vrijeme i završiti - rekao je Kordić.

Prva faza radova

Prva faza radova se odnosi na izgradnju konstrukcije, krova i fasade olimpijskog bazena, a rok za njihov završetak je 18 mjeseci. Ti radovi će, kako je procijenjeno, koštati 11 miliona KM. Sredstva u iznosu od devet miliona KM osigurana su iz federalnog budžeta, a ostatak iz gradske kase.

Podsjetimo, priča o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru pretvorila se u svojevrsnu trakavicu, nakon što je prije više od godinu tadašnji federalni premijer, Fadil Novalić, uz nekolicinu ministara iz tog saziva Vlade FBiH i lokalne čelnike, ozvaničio početak radova.

U međuvremenu se ispostavilo da nije urađen ni regulacioni plan za taj dio grada, ali ni da projekt koji je javnosti predstavljen nije „pravi“.

Nakon toga se pristupilo izradi i usvajanju svih neophodnih planskih dokumenata, kao i izradi , idejnog, a potom i glavnog projekta, izmještanju pojedinih objekata, koji su označeni kao prioritetni s tog lokaliteta od ukupno njih 11, provođenju procesa javne nabavke, izboru najboljeg ponuđača, potpisivanju ugovora i, konačno, početku izvođenja radova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.