NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

VSTV BiH podržao kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

VSTV BiH se zalaže za provođenje svih mjera kojima je cilj prevencija nasilja nad ženama, zaštita žrtava nasilja i kažnjavanje počinitelja nasilja

VSTV BiH svake godine podržava kampanju. VSTV BiH

N. Č.

29.11.2023

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine održana je danas, 29. novembra 2023. godine.

- Podsjećam javnost i pravosudnu zajednicu da će Vijeće nastaviti podržavati borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja, kao i rad na unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu s pravosuđem, s ciljem osiguravanja života bez nasilja i diskriminacije – izjavio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija tokom svog obraćanja.

Kontinuirana podrška

VSTV BiH svake godine podržava realizaciju kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, kao i borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja koje se svakodnevno dešava.

Predsjednik Lagumdžija naglasio je i da Vijeće, kao regulatorno pravosudno tijelo, ulaže dodatne napore u unapređenju položaja žena kako u pravosuđu, tako i u drugim sferama kroz osiguravanje poštivanja prava žena, te da je poseban fokus Vijeća na unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu s pravosuđem i pružanju podrške naporima drugih institucija i organizacija civilnog društva u osiguravanju života bez nasilja i diskriminacije.

VSTV BiH se zalaže za provođenje zakonodavnih i drugih mjera kojima je cilj osiguravanje pravnog, institucionalnog i organizacijskog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, generalna zaštita žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Organizovana obuka

Kao doprinos u realizaciji globalne kampanje, VSTV BiH će i ove godine organizovati osnovnu obuku za savjetnice i savjetnike za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH, s ciljem osiguravanja jednakih radnih uslova u pravosudnim institucijama, bez obzira na spol/rod, te promocije profesionalnog, zdravog i dostojanstvenog radnog okruženja, sprečavanjem pojava seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja.

VSTV BiH svoju podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja najvećim dijelom pruža kroz aktivnosti projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“, koji realizuje uz podršku Vlade Švedske. Aktivnosti projekta usmjerene su na unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu i pružanju podrške u ostvarenju prava ranjivih grupa, uključujući žene žrtve nasilja, u kontaktu sa pravosuđem.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se obilježava u više od 100 država svijeta, započela je 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra – Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.