SARAJEVO

Opća bolnica: Izolatorij planiran da bude bolnički odjel za veterane

U koordinaciji s Vladom FBiH i premijerom Nikšićem, predviđeno je da Zavod za javno zdravstvo vrati ovaj prostor Vladi FBiH

S održanog sastanka. PRESS KS

Z. K.

2.12.2023

Bolnički odjel za veterane bit će uspostavljen u prostoru bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" koji je korišten kao izolatorij tokom pandemije koronavirusa.

U vlasništvu Vlade FBiH

Ovo je saopćeno nakon sastanka ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića, ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo Ismeta Gavrankapetanovića i direktorice JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Alme Bungur.

Ovaj objekat je u vlasništvu Vlade FBiH i ustupljen je na korištenje Zavodu za javno zdravstvo KS u periodu hitnih javnozdravstvenih događaja u pandemiji.

- Zavod za javno zdravstvo KS je naknadno potpisao Sporazum s Općom bolnicom za korištenje objekta kao izolatorija do okončanja pandemije. Završetkom pandemije, a s obzirom na značajna ulaganja u renoviranje prostora, planira se uspostava bolničkog odjela za veterane u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja KS. 

U koordinaciji s Vladom FBiH i premijerom Nikšićem, predviđeno je da Zavod za javno zdravstvo vrati ovaj prostor Vladi FBiH, nakon čega će ga Vlada FBiH ustupiti Općoj bolnici za osnivanje veteranskog odjela - navedeno je u saopćenju nakon sastanka.

Pronalaženje rješenja

Hasanović je istakao nužnost pronalaženja rješenja za nedostatak adekvatnog prostora Zavoda za javno zdravstvo KS, dok je ministar Osmanović između ostalog podsjetio da su u ovoj godini potpisani sporazumi kojima je ministarstvo na čijem je čelu s milion KM podržalo otvaranje Veteranskog odjela u Općoj bolnici, dok je sa 300.000 KM podržalo osposobljavanje Dnevne bolnice za PTSP pri Psihijatrijskoj klinici KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.