SKENDERIJA

Glavni grad BiH domaćin Međunarodnog sajma turizma: Predstavljen projekt od velike važnosti za BiH

Festival će biti upriličen 26. i 27. aprila 2024. godine, a mjesto održavanja ove značajne manifestacije bit će dvorana “Mirza Delibašić”

"Sarajevo destination festival": Upriličena konferencija - Avaz
"Sarajevo destination festival": Upriličena konferencija - Avaz
"Sarajevo destination festival": Upriličena konferencija - Avaz
"Sarajevo destination festival": Upriličena konferencija - Avaz
"Sarajevo Travel Fest": Upriličena konferencija - Avaz
+2

6.12.2023

U dvorani “Mirza Delibašić” Turistička zajednica Kantona Sarajevo i KJP Centar Skenderija, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, danas su predstavili projekt od velike važnosti za Sarajevo, a i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Međunarodni sajam turizma “Sarajevo Travel Fest" - Destination festival će biti upriličen 26. i 27. aprila 2024. godine, a mjesto održavanja ove značajne manifestacije bit će dvorana ''Mirza Delibašić''.

Višestruki ciljevi

Na pres-konferenciji su se obratili Damir Petrinić, direktor KJP Centra Skenderija, Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma, Zlatko Mijatović, ministar privrede KS, Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, Muamer Mahmutović, predsjednik PKKS, i Sead Krupalija, predstavnik Udruženja turističkih privrednika KS.

Destination festival promovirat će cjelogodišnju turističku ponudu svake zemlje učesnice. Bit će promovirani gastronomski, folklorni, muzički i drugi sadržaji zemalja.

- Pratimo sve trendove i ističemo na razvoj privrede. Sve kompanije koje imaju interesa poslovati u segmentu turizma mogu učestvovati na manifestaciji - rekao je direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Dodao je da je riječ o atraktivnom i nezaobilaznom događaju.

- Stavit ćemo sve naše kapacitete u funkciju. Želimo promovirati različite destinacije, vidljivost turističkih destinacija, prije svega Sarajeva, ali i cijele BiH. Cilj je povećati broj turističkih dolazaka, promovirati održiv turizam, podići svijest o istom. Naši ciljevi su višestruki - dodaje.

Zanimljiva sedmica

Ova je prva od tri konferencije koje će biti upriličene u vezi s ovim projektom.

Faruk Čaluk iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo najavio je da će upravo sedmica održavanja manifestacije biti Travel week.

- Festival destinacija desit će se u jednoj zanimljivoj sedmici, u kojoj će se samo dan ranije održati Turizam samit, kao i otvaranje svih već najavljenih avioletova. Nadam se da ćemo uspjeti da napravimo ne klasični sajam turizma nego festival - navodi Čaluk i dodaje da je ovo prilika umrežavanja svih turističkih radnika.

Kantonalni ministar privrede Zlatko Mijatović istakao je da Vlada Kantona Sarajevo ulaže u najbrže rastuću granu privrede, turizam. Ne radi se o običnom festivalu turizma, pa je zato Zlatko Mijatović ovu ideju prepoznao kao veliku i pružio podršku projektu, a na kraju demantirao je navode o rušenju Skenderije.

- Ministarstvo privrede i Vlada KS su pokrovitelji ovog događaja koji je u aprilu naredne godine, nekome je to daleko, a za nas je to jako blizu… Činimo sve da pravimo bolju infrastrukturu. U posljednjih nekoliko dana je bilo priča oko Skenderije… Da li vam ovo izgleda kao rušenje Skenderije - kazao je Mijatović.

Turistički potencijal

Program manifestacije obuhvatat će razgovore turističkih radnika, konferencije, stručna predavanja, te razne radionice, koncerte i zabavu. Promocija je ovo kako turističke ponude drugih zemalja tako i potencijala glavnog grada BiH.

Ovo je jedan od najvećih događaja u regionu, koji će promovirati Bosnu i Hercegovinu, njenu ljepotu i potencijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.