OBJAVLJUJEMO UGOVOR

U RMU "Đurđevik" ništa bez "Junuzović Kopexa": Za privatne firme 78,51 milion KM

Dodatnu pažnju privlači i to da je po nekoliko ugovora zaključivano isti dan

RMU „Đurđevik”: Pomagao privatnike. RMU „Đurđevik”

7.12.2023

Rudnici u sklopu Koncerna „Elektroprivrede BiH“ godinama su izvlačili novac iz ovih institucija i stavljali ga u privatne džepove na poprilično bizaran način.

„Dnevni avaz“, podsjećamo, jučer je objavio da su četiri privatne firme iz rudnika izvukle stotine miliona maraka.

Dva imena

Tako je Rudnik mrkog uglja (RMU) „Đurđevik“ plaćao najam onih stvari koje bi svaki rudnik trebao imati, poput buldožera i rovokopača.

Zaključeno je čak deset ugovora za najam, a kod njih sedam se ponavlja ime firme „Junuzović Kopex“ iz Lukavca, dok je ostatak dobila kompanija „Harmeli“. Riječ je o kompanijama koje godinama posluju s EPBiH, a posebno velike ugovore dobiva „Junuzović Kopex“ iz Lukavca.

Ove dvije kompanije su ove godine iznajmljivale RMU „Đurđevik“ buldožere, gredere, utovarače, rovokopače gusjeničare. Kroz tih deset ugovora, samo u prethodnih 12 mjeseci, ovaj rudnik je platio 949.904,21 KM. Interesantno je da su svi ugovori zaključeni za vrijeme prošle uprave EPBiH, koju je predvodio Admir Andelija.

Dokaz da je dogovoren milionski ugovor. Avaz

Dodatnu pažnju privlači i to da je po nekoliko ugovora zaključivano isti dan.

Ni u jednom od ovih deset ugovora nije predviđeno dostavljanje garancije za uredno izvršenje ugovora, koja je sredstvo osiguranja ispunjenja obaveze i uvijek je poželjno tražiti ovakvu vrstu garancije za slučaj gdje se, naprimjer, odustane od izvršenja ugovora ili se ugovor raskine, pa da se može nešto naplatiti.

Iako je „Junuzović Kopex“ dobio više malih ugovora za iznajmljivanje, njihovo ime se spominje i kod milionskog ugovora za izvođenje radova iz 2. juna ove godine. Naime, RMU „Đurđevik“ je zaključio ugovor s „Junuzović Kopexom“ i „Beat BH“ Živinice za izvođenje rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja na površinskom kopu “Višća” II u vrijednosti od nevjerovatnih 78,51 milion KM.

Mala garancija

U ugovoru kod odredbi za plaćanje i fakturiranje uz fakturu je predviđeno samo dostavljanje zapisnika o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu usluge koji je potpisan od ugovornog organa i izvođača, ali nije jasno na čije se potpise misli. Kod faktura nije navedeno da li ona mora biti potpisana i ovjerena, kao ni od koga.

Iako je riječ o nevjerovatnom ugovoru i s obzirom na to da prevladava praksa da se na većinu ugovora daje garancija za uredno izvršenje ugovora od 10 posto, RMU „Đurđevik“ je pristao na mizernu garanciju od jedan posto.

Niz presuda

Kompanija “Junuzović Kopex” imala je niz sudskih presuda, što prvostepenih što drugostepenih, za šta postoje i priznanja krivice za zloupotrebu i prevaru u poslovanju. Ipak, to ih ne sprečava da posluju s rudnicima u sklopu Koncerna “Elektroprivrede BiH”. Oni su posljednjih godina prihodovali desetine miliona od poslova s EPBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.