MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković na 21. Doha Forumu: Poziv na dijalog i kompromis

Osvrnuo se na euroatlantski put BiH, geopolitički značaj zapadnog Balkana, Berlinski proces i regionalnu saradnju

Elmedin Konaković. MVP BiH

H. J. I.

11.12.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 10. do 11. decembra 2023. godine, na poziv premijera i ministra vanjskih poslova Države Katar Mohammeda bih Abdulrahmana bin Jassima Al- Thanija, na 21. Doha Forumu u Kataru.

Regionalna i međunarodna pitanja

21. Doha Forum s nazivom “Izgradnja zajedničke budućnosti” prilika je za razmjenu ideja i pogleda na najvažnija regionalna i međunarodna pitanja, globalne promjene, sigurnosne izazove, ekonomsku politiku i razvoj te tehnologiju i održivost.

U okviru Foruma ministar Konaković je učestvovao na panelu “Ka slojevitom svijetu: Preispitivanje saveza”. 

U svom obraćanju ministar Konaković je naglasio da danas živimo u svijetu koji se najbrže mijenja u historiji čovječanstva, gdje se iznenada pojavljuju izazovi, koji u mnogim slučajevima imaju globalni utjecaj. Osvrnuo se potom na euroatlantski put BiH, geopolitički značaj Zapadnog Balkana, Berlinski proces i regionalnu saradnju. Posebno je ocijenio prednosti i geopolitički značaj naše zemlje, navodeći kao primjer glavni grad Sarajevo, mjesto gdje se susreću Istok i Zapad i koji svake godine posjećuje hiljade turista iz svih dijelova svijeta. 

Evropski put BiH

Kada je riječ o evropskom putu BiH, ministar je naglasio značaj i prednosti proširenja EU u kontekstu sigurnosnih izazova, istaknuvši da se pristup proširenju kod 27 članica EU promijenio uslijed rata u Ukrajini. Ponovio je da Bosna i Hercegovina članstvo u EU vidi kao šansu za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet. Uzimajući u obzir da je regionalna saradnja kamen temeljac političkog okvira EU za zapadni Balkan, ministar je u svom obraćanju podsjetio na Berlinski proces kao okvir saradnje koji je kompatibilan s procesom evropskih integracija. 

Naglasio je prednosti regionalne saradnje u oblasti ekonomije, kada je riječ o funkcioniranju Zajedničkog regionalnog tržišta, pristupu fondovima, privrednoj saradnji među zemljama zapadnog Balkana, otvorenim granicama, transportu te usklađivanju privrede sa standardima i praksama EU. 

Značaj dijaloga i kompromisa

Još jednom je ponovio da BiH želi biti dio EU i u tom smislu naglasio značaj dijaloga i kompromisa s ciljem izgradnje svjetlije budućnosti, kako u našoj zemlji, tako i u slučaju Ukrajine i Gaze. Podsjetio je na primjer BiH, gdje i sam ima težak zadatak, sjediti svaki dan s onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i zločince jer je opcija kompromisu konflikt. 

Poručio je da nije lako, ali želi uspjeti i graditi svjetliju budućnost za sve ljude u BiH, što može poslužiti kao primjer i Ukrajini i Rusiji kao i Palestini i Izraelu.

Na 21. izdanju Foruma u Dohi, dijaloškoj platformi koja predstavlja različitost gledišta, perspektiva i interesa ljudi diljem svijeta, okupili su se vodeći svjetski zvaničnici, politički i poslovni lideri te predstavnici civilnog društva, kako bi razmijenili mišljenja, ideje i vizije u vezi s temama Foruma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.