ODLUČENO

MUP KS izabrao firmu za nabavku letjelice: Policijski helikopter od 35,3 miliona KM

Nakon ponovljenog postupka firma "Shoot" iz Zenice dostavila najnižu ponudu

Radi se o velikom helikopteru. Facebook - Avaz

Miralem  Aščić

11.12.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) konačno je izabralo firmu koja će nabaviti helikopter za potrebe sarajevske policije.

Radi se o ponovljenom postupku, a trakavica u vezi s nabavkom helikoptera traje godinama, tačnije od 2019.

Najniža cijena

Tenderi su raspisivani, te padali, a cijena je s godinama rasla.

Sada je, prema javno dostupnom dokumentu, za posao težak 35,3 miliona KM s PDV-om izabrana firma „Shoot“ iz Zenice, koja je dostavila najnižu cijenu.

Firma „Leonardo“ iz Italije ispala je iz utrke. Ukoliko ne bude novih žalbi, ugovor će biti vrlo brzo potpisan, a helikopter, kada se napravi po specifikacijama, trebao bi doći u Sarajevo u narednim godinama. Naglašeno je da mora biti u potpunosti novoproizveden.

Faksimil odluke MUP-a KS od novembra ove godine. Avaz

Još 2019. godine, za nabavku helikoptera iz budžeta KS planirano je oko 27.404.000 KM, bez uspostave helikopterske jedinice. No, cijena je rasla. Zbog, kako je rečeno, dešavanja u svijetu, prije svega u Ukrajini, sam helikopter sada će koštati 35,3 miliona KM. S uspostavom helikopterske jedinice ta brojka će biti viša od 40 miliona maraka.

Bili u pravu

Naš list je 27. novembra 2019. godine objavio da će Vlada KS i MUP KS potrošiti gotovo 40 miliona maraka na nabavku helikoptera te formiranje i opremanje helikopterske jedinice. Tada su nas demantirali. No, činjenice sada govore da smo bili u pravu. Četiri godine kasnije.

Dva turbovratilna motora

Helikopter mora spadati u kategoriju velikih helikoptera (Large Rotorcraft), opremljen s dva turbovratilna motora, zadovoljavati kategorije A i B, prema certifikacijskim specifikacijama EASA-e, i mora posjedovati tipski certifikat EASA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.