SARAJEVO

Usvojen budžet KS za 2024. u iznosu od 1,5 milijardi KM

Ljestvicu smo podigli visoko i s prihodovne i s rashodovne strane, kazao je Uk

Usvojen budžet. Vlada KS

Z. K.

30.12.2023

Nakon višesatne sjednice Skupština Kantona Sarajevo danas je, sat i po poslije ponoći, usvojila budžet za 2024. godinu u iznosu od 1,5 milijardi KM. 

Spremni projekti

Afan Kalamujić ministar finansija kazao je da je vlada optimistična po pitanju prihoda, saopćili su iz Vlade KS.

- S pozicije ekonomske struke, mi ćemo, prema mogućim analizama i pokazateljima, pratiti stanje i moguće utjecaje ako se desi šira ekonomska krize koja može doći kao posljedica situacije na tržištima naših najvažnijih izvoznih partnera. 

Budžet smo kreirali u okvirima realnih mogućnosti i pokazatelja. Imali smo puno dodatnih zahtjeva, sveli smo se u realne okvire da realizujemo spremne i dobre projekte – rekao je Kalamujić.

Napomenuo je da su od usvajanja nacrta budžeta 24. novembra u okviru 15-dnevne javne rasprave 94 subjekta uputila zahtjeve za 581 milion dodatnih sredstava. Istakao je da su napravljene korekcije zbog rasta prihoda od indirektnih poreza, prihoda od poreza na dohodak i prihoda od poreza na dobit pojedinaca i preduzeća, kao najznačajnijih prihoda Kantona Sarajevo.

- Izvršili smo korekcije u skladu s procijenjenim revidiranim projekcijama javnih prihoda Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine - zaključio je Kalamujić.

Premijer KS Nihad Uk se također obratio zastupnicima, govoreći o budžetu za sljedeću godinu.

- Zadovoljstvo mi je da ćemo budžet za narednu godinu usvojiti na samom koncu ove godine te što ćemo u novu godinu ući relaksirano i hrabro. Ljestvicu smo podigli visoko i s prihodovne i s rashodovne strane. Protekle tri godine su nam pokazale da je ovaj naš pristup dobar i djelotvoran. To je put kojim želimo i dalje nastaviti - poručio je Uk.

Ambiciozni planovi

Istakao je da se umanjenje prihoda zbog izmjena pondera od 100 miliona KM nadomjestilo, kako je naveo, domaćinskim planiranjem i upravljanjem budžetom.

- Budžetom za 2024. podići ćemo osnovicu za platu svim budžetskim korisnicima sa 330 na 385 KM. Ovo smo uradili iz dva razloga. Jedan je taj što želimo ublažiti negativne efekte inflacije, a drugi je taj zato što želimo da motivišemo sve naše zaposlenike da uspješno prate ambiciozne planove vlade - kazao je Uk.

Istakao je i neke od projekata koji su planirani budžetom za sljedeću godinu, saopćili su iz Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.