ŠTA JE "SHAKEALERT"

Sarajlije su na mobitele dobili obavijest o zemljotresu: Evo kako taj sistem funkcionira

Građani su poruke dobili u 21.43 sati, tačno kada se potres i dogodio

Stanovnici Sarajeva primili su večeras obavijesti o snažnom potresu. Avaz

H. J. I.

30.12.2023

Stanovnici Sarajeva primili su večeras obavijesti o snažnom potresu koji je pogodio BiH. Prema podacima EMSC-a jačina zemljotresa je bila 4,7 stepeni po Rihteru. Epicentar je bio 63 kilometra od Sarajeva, odnosno 10 kilometara od Zenice.

Građani su poruke dobili u 21.43 sati, tačno kada se potres i dogodio. 

Građani dobili notifikaciju o zemljotresu. Avaz

"Shakealert" je sistem koji se već neko vrijeme koristi u SAD, a nedavno je Android počeo i na području Evrope slati upozorenja o potresima. Radi se o sistemu ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi. 

Pametni telefoni koje ima većina ljudi dolaze s brzinomjerima koji zapravo mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres. Pa tako, širom svijeta Android mobiteli mogu služiti kao mali, džepni seizmometri.

Ako brzinomjeri na tim Android uređajima širom svijeta u nekom području zabilježe potres, onda algoritam obradi podatke i pošalje nazad upozorenje na uređaje. Dakle, ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal našem poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom na kojoj je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se potres.

To vrijedi samo ako je korisnicima bila upaljena lokacija. Za Apple ovaj sistem još nije moguć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.