NA DANAŠNJI DAN

Prije 62 godine rođen glumac Saša Petrović, čuveni Čaki

Danas je utorak, 2. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 364 dana

Aleksandar Saša Petrović. radioassarajevo.com

I.P.

2.1.2024

Na današnji dan 1962. godine, u Sarajevu je rođen Aleksandar Saša Petrović, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca.

Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu Srđana Vuletića “Teško je biti fin”, za koju je dobio "Srce Sarajeva" za najboljeg muškog glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

Popularni Čaki

Veliku popularnost stekao je nakon uloga Čabarabdića u kultnoj sarajevskoj predstavi “Audicija” i Čakija u popularnoj muzičkoj komediji “Hajde da se volimo” s folk-zvijezdom Lepom Brenom.

Publici će ostati prepoznatljiv i po ulogama u filmovima “Ničija zemlja”, “Ovo malo duše”, “Život radnika”, “Hajde da se volimo”, “Kuduz”, “Istočno od istoka”, “Prokleta je Amerika”, “Gori vatra”, ” Ljeto u Zlatnoj dolini”, "Lud, zbunjen, normalan", "Vratit će se rode", “Nafaka”…

Saša je preminuo 27. januara 2023. u Sarajevu.

Rođen Zaharije Trnavčević, najpoznatiji kao voditelj “Znanja imanja”

1839. - Luj Dager (Louis Daguerre), francuski umjetnik i hemičar, začetnik fotografije, koji je zapamćen svojim izumom Daguerretipa, preteče fotoaparata, snimio prvu fotografiju Mjeseca.

1870. - Rođen Ernst Barlah (Barlach), njemački vajar, grafičar i dramatičar, predstavnik ekspresionizma u njemačkom vajarstvu. Najpoznatiji je po svojim vjerskim i mističnim figurama pod utjecajem gotičkih drvenih skulptura, te pozamašnim figurama seljaka koje su inspirirane njegovim putovanjem u Rusiju 1906. godine.

1920. - Rođen Isak Asimov (Isaac), američki pisac naučne fantastike i biohemičar. Bio je iznimno plodan autor, bavio se naukom, kriminalističkom književnošću i spekulativnom fikcijom. Napisao je ili uredio više od 500 knjiga te više od 90.000 pisama i razglednica.

1926. - Zaharije Trnavčević, srbijanski i jugoslavenski novinar i urednik, rođen je na današnji dan. Novinarsku karijeru započeo je u listu “Zadruga” 1948. godine, a 1964. počeo je radi na RTS-u, gde je ubrzo zatim počeo da vodi i Dnevnik. Ipak, najpoznatiji je kao voditelj nekad veoma popularne poljoprivredne emisije „Znanje imanje“.

Rejhan Demirdžić, legenda bh. glumišta, rođen na današnji dan

1927. - Rođen Rejhan Demirdžić, bosanskohercegovački glumac, čuveni Uzeir iz dvojca “Momo i Uzeir” koji je svojim komičnim skečevima uveseljavao bh. i regionalnu publiku, a po kojima se danas UNITIC-ovi neboderi u sarajevskom naselju Marijin Dvor neformalno nazivaju Momo i Uzeir. Demirdžić je ostvario brojne uloge u teatru, na filmu, televiziji i radiju, a jedna od kultnih bh. tv-serija bila je “Karađoz”, snimana na arhaičnom bosanskom jeziku, u kojoj je igrao glavnu ulogu Husametin-bega. Preminuo je 22. avgusta 1988. godine u Sarajevu.

1954. - Jasna Ornela Bery, bosanskohercegovačka filmska, televizijska i pozorišna glumica, danas proslavlja 69. rođendan. Najpoznatija je po ulogama u filmovima „Na putu“, „U zemlji krvi i meda“, „Snijeg“ i „Grbavica“, koji je nagrađen Zlatnim medvjedom na Filmskom festivalu u Berlinu.

1982. - Umro Nikola Šop, bosanskohercegovački i hrvatski pjesnik. U Šopovoj poeziji religioznost je dosegnula kosmičku dimenziju i otkrila svoju estetsku vrijednost. Djela: pjesničke zbirke “Pjesme siromašnog sina”, “Isus i moja sjena”, “Od ranih do kasnih pijetlova” i “Za kasnim stolom”,“Kućice u svemiru” i “Astralije”, te bajkovita pjesnička proza “Tajanstvena prela”.

2000. - Preminuo Patrik O'Brajan, romanopisac, autor široko hvaljenih priča o Obriju i Maturinu. Njegov prvi roman „Testimonies“, kao i „Sabrane pripovijetke“ nedavno je ponovo izdao „HarperCollins“. Godine 1995., postao je prvi dobitnik nagrade Hejvud Hil za životno djelo. Iste godine odlikovan je i Ordenom britanskog carstva. Godine 1997., proglašen je počasnim doktorom književnosti na koledžu Triniti u Dablinu. Umro je januara 2000. u 86. godini.

2005. - Umro Edo Murtić, hrvatski slikar, grafički dizajner, pozorišni scenograf, akademik. Ostvario je 150 samostalnih i gotovo 300 grupnih izložbi na svim kontinentima. Radio je i pozorišnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora.

Preminuo Fadil Hadžić, reditelj, književnik, novinar, slikar…

2011. - Preminuo Fadil Hadžić, bosanskohercegovački i hrvatski filmski redatelj i scenarist, dramski pisac, novinar, književnik, publicist, slikar i komediograf. Autor je više od 50 pozorišnih komedija. Režirao je i prvu hrvatsku humorističnu televizijsku seriju “Sedma sila”. Bio je jedan od pokretača humorističkog sedmičnika “Kerempuh” i njegov glavni urednik od 1946. do 1951., pa 1952.–1953., te kratko vrijeme potkraj 1955. Bio je glavni urednik “Vjesnika” (1953.–1956). Pokrenuo je, 1960. godine, sedmičnik za kulturu “Telegram” i bio njegov prvi glavni urednik 1960. – 1962., a 1970. godine pokrenuo je dvosedmičnik za kulturu OKO, kojem je također bio prvi glavni urednik. Objavljivao je i novinske kozerije ili dlanoskopiju, potpisujući ih pseudonimom Zoran Zec, a sakupljene su u knjizi “Hrvatski Olimp”. Bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva od 1954. do 1955. godine. Kao slikar, od 1977. godine izlagao je na tridesetak samostalnih i grupnih izložbi.

U septembru 2010. godine o Fadilu Hadžiću snimljen je 15 minutni dokumentarni film scenariste i reditelja Tonka Jovića i producenta Davorina Štetnera u kojem je sažeta cijela Hadžićeva karijera i život.

2019. - Umro Ivo Gregurević, bh. i hrvatski filmski, pozorišni i televizijski glumac. Gregurević je rođen 7. oktobra 1952. u selu Donja Mahala nedaleko Orašja, u Bosni i Hercegovini. Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne "narodske tipove". Nagrađivan je na brojnim glumačkim nagradama. Od 1995. godine bio je jedan od organizatora “Dana hrvatskog filma” u rodnom Orašju.

2019. - Preminuo Marko Nikolić, srbijanski glumac. Ostvario je uloge u više od 70 filmova i TV serija. Iznimnu popularnost stekao je ulogom Dragiše Popadića/Gige Moravca u jugoslavenskoj hit TV seriji "Bolji život", te u seriji “Budva na pjeni od mora”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.