NA DANAŠNJI DAN

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, slavi 33. rođendan

Danas je utorak, 9. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 357 dana

Amel Tuka. Avaz

I.P.

9.1.2024

Na današnji dan 1991. godine, rođen je Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, čija je specijalnost trčanje na 400 i 800 metara; u obje discipline drži nacionalni rekord. Član je Atletskog kluba Zenica.

Atletikom se Amel počeo baviti slučajno, kada je 2008. godine, kao učenik trećeg razreda STŠ "Kemal Kapetanović" u rodnom Kaknju, učestvovao na Malim olimpijskim igrama u Zenici i pobijedio u utrci na 400 metara. Trener AK Zenica Halid Sedić pozvao ga je na razgovor, nakon kojeg je Tuka postao član tog kluba. Samo nekoliko mjeseci kasnije zabilježio je prvi uspjeh: pobijedio je na 400 i 800 metara na državnom juniorskom prvenstvu. Slijedio je ulazak u reprezentaciju i učešće na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Grčkoj, gdje je bio treći.

Od 2010. stalni je član seniorske atletske reprezentacije BiH. U junu 2013. pobijedio je na takmičenju Treće lige Evropskog ekipnog prvenstva, a mjesec kasnije, na Evropskom prvenstvu U-23, osvojio je treće mjesto na 800 metara i postavio državni rekord. U 2014. osvojio je bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu u Piteștiju, da bi na svom drugom Evropskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji u Cirihu bio šesti s novim državnim rekordom.

Srebro na SP u Dohi

U 2015. osvojio je zlatnu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, a 1. jula na mitingu u Velenju postavio je novi državni rekord, koji je popravio već nakon 10 dana, pobijedivši i u Madridu. Šest dana kasnije, u svom prvom nastupu na nekom od mitinga Dijamantne lige u karijeri, ponovo je popravio lični i državni rekord, pobijedivši u Monaku.

Na Svjetskom prvenstvu 2015. u Pekingu ostvario je rezultat karijere, treće mjesto i bronzana medalja, što je bio najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačke atletike dotad. Prema izboru Asocijacije balkanskih atletskih federacija (ABAF), Tuka je proglašen najboljim atletičarem na Balkanu u 2015. godine.

Nakon još niza uspjeha narednih godina, Amel je osvojio srebrenu medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine izabrao ga je 5. decembra 2019. za sportistu godine.

Rođen slavni kompozitor Stevan Mokranjac

1856. - Srbijanski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović - Mokranjac, osnivač Srpske muzičke škole i Beogradskog gudačkog kvarteta, rođen je na današnji dan. Djela: "Rukoveti" (15), "Primorski napjevi", "Kozar", solo pjesma "Lem-Edim", scenska muzika za "Ivkovu slavu", crkvena muzika "Opelo", "Akatist Bogorodici", "Liturgija"…

1890. - Rođen češki pisac Karel Čapek, koji je prvi u svijetu upotrijebio reč „robot“, u svojoj drami “R. U. R.” iz 1920., tvrdeći da je njegov brat Josef Čapek smislio ovu riječ. Svojim utopističkim romanima "Fabrika apsolutnog", "Krakatit" i "Rat ljudi i daždevnjaka" Čapek je upozorio na apsurdnost tehničke civilizacije, a kao direktna opomena zvuče njegove drame "Bijela bolest" i "Mati".

1908. - Čuvena francuska spisateljica Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir), egzistencijalistkinja, autorica romana, pozorišnih komada i filozofskih eseja, rođena je na današnji dan. Djela: romani "Mandarini", "Lijepe slike", "Drugi spol", memoari "Uspomene dobro vaspitane djevojke".

1941. - Rođena američka pjevačica Džoan Baez (Joan Baez), borac za ljudska prava, koja se tokom Vijetnamskog rata snažno protivila vojnoj intervenciji SAD u Indokini, što je imalo ogroman odjek u javnosti, posebno među mladim Amerikancima.

1951. - U New Yorku je službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih nacija, najveće svjetske mirotvorne organizacije.

Preminuo sevdalija Muhamed Mujkanović

1965. - Rođena bh. književnica Bisera Boškailo, doktorica filoloških nauka (germanistika) i dugogodišnja profesorica njemačkog jezika i književnosti u Njemačkoj, BiH i Srbiji. Napisala je sedam romana, tri zbirke pjesama i dvije naučne monografije, te pet knjiga prevoda značajnih njemačkih autora. Članica je Društva pisaca BiH, te Društva pisaca Njemačke. Godine 2021., odabrana je među deset najznačajnih prevodilaca njemačkog jezika od Deutscher Übersetzerfonda.

1982. – Princeza od Velsa Ketrin Elizabet Midlton “Kejt” (Catherine Elizabeth Middleton “Kate”), rođena je na današnji dan u mjestu Baklberi, u Berkširu, u južnoj Engleskoj. Završila je historiju umjetnosti na škotskom univerzitetu „Endruz“, gdje je 2001. godine upoznala britanskog princa Vilijama (William). Novembra 2010. godine objavljeno je da su se vjerili, a 29. aprila 2011. godine su se vjenčali u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

2015. - Preminuo Muhamed Mujkanović, poznati bh. interpretator sevdalinki i kompozitor novokomponovanih ih pjesama. Pripadao je generaciji bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu. Snimio je više od 300 arhivskih snimaka narodne muzike, a autor je i 40 vlastitih kompozicija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.