DAVOS

Krišto razgovarala s premijerima Moldavije i Crne Gore

Naglašena je potreba za češćim susretima na visokom nivou i intenziviranju dijaloga dvije država koje dijele zajednički vanjskopolitički cilj

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara BiH

FENA

17.1.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, u odvojenim susretima na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, s predsjednikom Vlade Republike Moldavije Dorinom Receanom i predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem o unaprjeđenju bilateralnih odnosa i evropskim integracijama zemalja regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Susreta s premijerom Moldavije

Tokom susreta s premijerom Moldavije istaknuto je da su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji obostrani interes i spremnost za daljnjim unapređenjem saradnje u oblastima obrazovanja, nauka, kulture i sporta te saradnje ekonomskih komora.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara BiH

Naglašena je potreba za češćim susretima na visokom nivou i intenziviranju dijaloga dviju država koje dijele zajednički vanjskopolitički cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Krišto je istaknula da je Bosna i Hercegovina neupitno opredijeljena za članstvo u EU i ispunjenje ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Dodala je kako je BiH predana svom putu ka EU koji vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti za sve konstitutivne narode i sve druge koji žive u BiH. Iskazala je uvjerenje da je zapadni Balkan od strateškog interesa za EU i da će se potpora regiji nastaviti.

Susret s premijerom Crne Gore

Tokom susreta s premijerom Crne Gore, predsjedavajuća Krišto je još jednom čestitala premijeru Spajiću na preuzimanju Vlade. Kazala je da se bilateralna saradnja uspješno razvija na svim nivoima. Istaknula je da Vijeće ministara BiH ostaje predano daljnjem jačanju bilateralnih veza sa Crnom Gorom kroz infrastrukturno i gospodarsko povezivanje, saradnju u oblastima energetike, turizma, nauke i obrazovanja, kao i kroz saradnju kroz regionalne inicijative i međunarodne organizacije.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula da su evropske integracije i regionalna saradnja strateški prioriteti Bosne i Hercegovine.

Naglasila je opredijeljenost BiH svim procesima koji imaju za cilj unaprjeđenje političkog dijaloga i dobrosusjedstva, a sve u cilju stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, za dobrobit svih država zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.