ŠTA NAS ČEKA

Meteorolog Dženan Zulum za "Avaz" o povećanju temperatura: Stručnjaci zabrinuti, na planinama neće biti snijega

Ono što se vidi i zna je da je visina snježnog prekrivača u posljednjih nekoliko godina znatno manja nego, naprimjer, 2010. kada je na vrhu Bjelašnice

Bjelašnica: Ima snijega, ali manje. N. Šaljić

26.1.2024

Klimatske promjene koje se osjećaju u svim dijelovima svijeta ne zaobilaze ni planine. Planinski ekosistemi smatraju se posebno osjetljivim na povećanje globalne temperature, a zbog svega postavlja se pitanje šta donosi budućnost. Hoće li uskoro biti preopasno planinariti na velikim visinama, skijati i, ono najvažnije, hoće li planine ostati bez snijega?

Planinski ekosistem

Bh. meteorolog Dženan Zulum za „Avaz“ je objasnio kako klimatske promjene utječu na planinski ekosistem te upozorio da je sve manje snijega.

- Po pitanju planina, a kada je riječ o klimatskim promjenama, primjetno je da su visine snježnog pokrivača znatno niže. Općenito broj dana sa snježnim pokrivačem je i na planinama, kao i u ovim nižim predjelima, znatno manji. Ono što se vidi i zna je da je visina snježnog prekrivača u posljednjih nekoliko godina znatno manja nego, naprimjer, 2010., kada je na vrhu Bjelašnice mjereno više od tri metra snježnog pokrivača - kazao je Zulum.

Zulum: Osjet klimatskih promjena. Facebook

Visoke temperature za ovo doba godine dovele su do toga da su bh. planine dugo bile bez snijega. U međuvremenu, snijeg je napadao, ali to nije u onoj mjeri u kojoj bi trebalo biti. Stručnjaci kažu da nedostatak snijega ove sezone daje uvid u zime koje dolaze, jer globalne temperature stalno rastu zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Manje lavina

Na naš upit da li, i pored niskog snježnog prekrivača i klimatskih promjena, postoji opasnost od snježnih lavina, meteorolog Zulum je kazao da će ih biti sve manje.

- Snježne lavine se dešavaju kada padne snijeg koji se zaledi pa preko njega padne drugi. Znači, došlo je do zaleđivanja plohe preko koje padne novi snijeg, što dovodi do klizanja ovog gornjeg sloja. Ali, ako je suditi po onome kako sada stvari stoje, u budućnosti će biti manje tih slučajeva jer će biti i manje snijega - kazao je Zulum.

Ozbiljna prijetnja

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a nivo mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta, kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Klimatske promjene vrlo su ozbiljna prijetnja i njihove posljedice utječu na mnoge aspekte života. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.