“NATO STAR AWARDS”

Brigadir Edin Fako: Nagrada NATO Štaba predstavlja i priznanje da se rezultati cijene

Veliko mi je zadovojstvo što imam priliku da radim i da predstavljam svoju zemlju u jednoj ovakvoj instituciji, kazao je Fako

Fako: To je dodatni motiv da radim za dobrobit moje Bosne i Hercegovine. Avaz

Alen Bajramovic

27.1.2024

Brigadir Edin Fako, šef vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u, odlikovan je nagradom “NATO Star Awards” od strane NATO štaba Sarajevo.

Prestižna nagrada dodijeljena mu je zbog izvanrednog doprinosa razvoju i unaprjeđenju odnosa između BiH i NATO saveza, kroz značajan broj aktivnosti. 

Značajna podrška

Među najvažnijim, kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, su organizacija posjeta NATO zvaničnika Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo jačim partnerstvom i dalo doprinos pristupanju naše zemlje programu "Izgradnja odbrambenih kapaciteta". 

Kroz ovaj NATO program odbrambenom i sigurnosnom sistemu BiH je omogućena značajna podrška kroz 12 projekata. Fako je dao značajan doprinos pristupanju BiH NATO snagama za brzu reakciju što je priznanje sposobnosti Oružanim snagama BiH, ostvarivanju pomoći od Evropske unije kroz „European peaceful facility fond“, od više miliona eura za izgradnju operativnih sposobnosti, te uspostavljanju ASDE sa NATO-om, čime će biti omogućen prenos slike za kontrolu neba iznad BiH.

- NATO je jedna od najjačih, ako ne i najjača i najefikasnija međunarodna institucija koja je ikad postojala i duboko se nadam da će dugo postojati. 

Veliko mi je zadovojstvo što imam priliku da radim i da predstavljam svoju zemlju u jednoj ovakvoj instituciji u kojoj 31 članica efikasno funkcionišu na bazi konsenzusa, predstavljaju garant sigurnosti i temelj ekonomskog razvoja zemalja članica - kazao je Fako za Avaz.

Dodaje da priznanje NATO Štaba u Sarajevu za njega predstavlja čast, ali i dokaz da se rad i rezultati cijene.

- To je i dodatni motiv da radim za dobrobit moje Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a i tako obezbjediti bolju sigurnost i prosperitet svih građana BiH - ističe brigadir Fako.

Nedavnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Fako je postao novi član generalskog kora Oružanih snaga BiH u činu brigadnog generala, a uskoro bi trebao preuzeti poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH.

- Dobiti priliku da budete postavljeni na generalsku poziciju predstavlja veliko dostignuće i čast, ali veoma je važno, možda i najvažnije, da svaka pozicija u odbrambenom sistemu, kao i bilo kojoj drugoj instituciji, nosi i odgovornost. Odgovornost prema državi, instituciji, ljudima, resursima, građanima. Samo tako imate šansu da unaprjeđujete profesionalizam kao glavni faktor za efikasno obavljanje zadataka. 

Predstavlja izazov

Svjestan sam da pozicija generalnog inspektora u Ministarstvu odbrane zahtjeva potpunu posvećenost poslu, veliki nivo profesionalizma i naporan rad. Sigurno da ova pozicija predstavlja izazov. OS BiH su važan dio bh društva, veoma priznat u međunarodnoj zajednici i unutar BiH. 

Svoj rad ću posvetiti daljnjem razvoju profesionalizma u punom smislu te riječi i na taj način pružiti punu podršku ministru odbrane u njegovim nastojanjima da još više unaprijedi interoperabilnost i sposobnost OS BiH i efikasnost kompletnog odbrambenog sistema BIH - ističe Fako.

Priznanje NATO Štaba dodijeljeno je i pukovniku Miralemu Čaniću u znak zahvalnosti za doprinos pripadnika Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom elementarnim nepogodama u Turskoj i Sloveniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.