DO 14. APRILA

Finska: Granica sa Rusijom ostaje zatvorena zbog “instrumentalizovane migracije“

Rusija je ranije negirala optužbe Finske o "instrumentalizaciji migranata"

Finska. Instagram

Anadolija

8.2.2024

Pozivajući se na "instrumentalizovanu migracijsku prijetnju" iz Rusije, Finska je u četvrtak objavila da će njeni granični prelazi s Rusijom ostati zatvoreni najmanje do 14. aprila.

Neophodna mjera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske saopćilo je da je Vlada odlučila produžiti potpuno zatvaranje istočne granice za dva mjeseca.

- U trenutnim okolnostima, to je neophodna i proporcionalna mjera, jer instrumentalizovana migracija predstavlja ozbiljnu prijetnju finskoj državnoj bezbjednosti i javnom redu - navodi se u obrazloženju.

U saopćenju se dodaje i da neće biti moguće podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu na kopnenim graničnim prelazima između dvije zemlje.

- Na osnovu informacija koje su dale vlasti, vjerovatno je da bi se instrumentalizovana migracija nastavila ako bi se granični prelazi otvorili na istočnoj granici - dodaje se u saopćenju.

Ministrica unutrašnjih poslova Mari Rantanen rekla je da nisu vidjeli znakove da Rusija mijenja svoje ponašanje.

- Naprotiv, informacije koje smo dobili potvrđuju našu procjenu da Rusija nastavlja svoju hibridnu operaciju - rekla je Rantanen.

Riječ je o nacionalnoj sigurnosti

Dodala je da postoje stotine ako ne i hiljade migranata koji trenutno borave blizu granice na ruskoj strani i čekaju priliku da pređu u Finsku.

- Privremeno zatvaranje graničnih prelaza rezultat je ruskih akcija, koje od Finske zahtijevaju da nacionalnu bezbjednost stavi na prvo mjesto - dodala je Rantanen.

Finska je u decembru najavila potpuno zatvaranje granice s Rusijom, tvrdeći da ruske vlasti nastavljaju "hibridnu operaciju" protiv skandinavske zemlje. Prošlog mjeseca produženo je zatvaranje granice s Rusijom za još mjesec.

Rusija je ranije negirala optužbe Finske o "instrumentalizaciji migranata".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.