"AVAZ" NA LICU MJESTA

Konaković: Notorna je laž da sam se susreo s članovima narkokartela "Tito i Dino"

Ovog puta ću uložiti svaki atom snage da pokažem još jednom u pravom svjetlu te lešinare koji izmišljaju brutalne laži, rekao je Konaković

Elmedin Konaković. N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

15.2.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjoj press konferenciji kazao je kako želi da osvijetli priču koja se ovih dana plasira u medijima.  Sve je nazvao notornim lažima.

- Ovog puta ću uložiti svaki atom snage da pokažem još jednom u pravom svjetlu te lešinare koji izmišljaju brutalne laži, jer su ovog puta napali instituciju države BiH, Ministarstvo na čijem sam čelu i nanijeli reputacijsku štetu državi Bosni i Hercegovini. Imam presude sudova bh. koji kažu u nekima od predmeta da sam meta nekih medija dugo - poručio je na početku obraćanja Konaković.

Objave u nizozemskim medijima

Osvrnuo se na objave u nizozemskim medijima u vezi s ovom temom.

- Bavite se ovim da saznamo da li BiH ima korumpiranog ministra vanjskih poslova koji ima veze s narkokartelima. Godine 2021., u centrali NiP-a javila se grupa građana koji žive u UAE da pozovu rukovodstvo NiP-a sa mnom na čelu.

Rekao sam super, samo treba da pošalju zvanični poziv, koji nikada nije došao. Notorna laž je da sam se sreo s ovima iz narkokartela "Tito i Dino", što se vrlo lako može provjeriti. Niti sam razmijenio brojeve telefona. Morao sam guglati da vidim kako izgledaju. Neka naše agencije istraže sve - rekao je Konaković.

Dodao je da je više puta privatno išao u Dubai, te da je svako putovanje plaćao privatnim novcem.

- Išao sam u Dubai više puta i ići ću opet. Prvi put je bio medeni mjesec, imam karte koje sam sam platio. Imam dokaze gdje sam bio. Drugi put je bio naredne godine. Putovanja u Dubai sam platio svojim novcem, išao sam preko renomirane agencije - rekao je Konaković.

Pritisak Mehmedagića

Osvrnuo se i na priču o narkokartelu "Tito i Dino". 

- Kakva je priča o kartelu "Tito i Dino" govori sljedeći primjer. Pritisak od ljudi Osmana Mehmedagića prošla su tri pripadnika FUP-a. Govorili su da smo Čampara i ja dio kriminalne organizacije. Nećemo spavati dok ovo ne dovedemo do kraja.

Povodom ovih optužbi, održani su i sastanci, kako u BiH tako u Nizozemskoj.

- Naš ambasador se sreo s novinarom u Nizozemskoj koji je to pisao, koji je naveo da su to neprovjereni navodi. Sreo sam se s ambasadorom Nizozemske u BiH. Uputili smo hitno pismo da li postoji policajac koji na toj shemi napiše notornu laž. Dozvolite da sumnjam u taj dokument - rekao je Konaković.

Ističe da su se oni iz Ministarstva, kao i on lično stavili na raspolaganje pravosudnim organima.

- Važno nam je da EUROPOL zna da li postoji neki policajac koji je odradio svoj posao ovlaš i nanio štetu BiH. Sebe smatram liderom borbe protiv korupcije u BiH. Poveli smo rušenje šefova sistema. I siguran sam da imamo više energije za ovo. Stavili smo se na raspolaganje, da provjeravaju moj telefon moja kretanja. Pokušaj diskreditacije, izmišljanja i kreiranja priče, ne ljutim se, ali ne priznajem. Neko jeste kriv ili ministar ili pravosudna medijska mafija. Istražite.

Neće podnijeti ostavku

Konaković je dodao da je nemoguće da pojedinac, a kamoli ministar vanjskih poslova, tada predsjednik Skupštine KS prođe tek tako u Dubaiju. 

- Smiješno je da kola ova priča po BiH, ali kada se to piše po Nizozemskoj.  Neću podnijeti ostavku. Hoću ako se potvrdi da imam bilo kakav kontakt s narkokartelom - rekao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na EU put naše države.

- Nekih pomaka ima. Super mi je ovaj Dodik. Veći europejac od nas sviju. Njegove neke najave, jedino može napraviti sebi problem i RS. Imali smo posjete s Istoka. Znaju sve ovdje i očekuju da BiH postane investicioni brend. Ova zemlja za samo osam godina potencijalno će udvostručiti penzioni fond. Radimo čuda mala, pričamo i pričat ćemo.

Izmjene Izbornog zakona

Jedna od gorućih tema posljednjih nekoliko dana u BiH su i izmjene Izbornog zakona BiH. Konaković je komentirao i prijedlog HNS-a.

- Izborno zakonodavstvo i prijedlog HNS-a samo kroz ustavne reforme. U svim procesima dosad trojka sve što je dogovorila je i ispunila. Imperativ su presude međunarodnih sudova.

Presretan sam kako smo došli u ovu fazu kako je osvijetljena politička scena u BiH. Ne mislim da će HDZ blokirati. Pokušavaju dobiti ono što je njihov prioritet. Na ucjene ne pristajemo - rekao je.

Za koaliciju na državnom nivou je istakao da je to "brak iz interesa". 

- Ova koalicija je brak iz interesa i tu nema emocija. Odnosi su u domenu korektnosti. Imperativ su EU integracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.