DOBOJ

Prvi put od završetka rata SDA ostala bez odbornika u jednoj od najvećih bošnjačkih povratničkih zajednica u RS

U Doboju je na posljednjim izborima izabrano šest probosanskih odbornika u Skupštinu Grada Doboja

Brojanje glasova. Armin Durgut/PIXSELL

3.3.2024

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine Doboj je drugi najveći grad u RS po broju povratnika Bošnjaka. Jedino više popisanih Bošnjaka ima Zvornik, no ukoliko se uoči situacija po broju glasova za probosanske stranke, jasno je da u Doboju svaki dan živi više Bošnjaka nego li u Zvorniku, gdje je očito postojala veća svijest za popisivanje među dijasporom.

Tako, primjera radi, u Doboju je na posljednjim izborima izabrano šest probosanskih odbornika u Skupštinu Grada Doboja, dok su u Zvorniku svega tri.

Ipak, iako još od 1997. godine nikada više probosanskih odbornika nije bilo u Doboju, ono što “para oči” je to da prvi put od završetka rata više na lokalnom nivou vlasti nema niti jedan odbornik SDA.

Problemi od 2020. godine

Naime, SDA je u Doboju ušla u probleme još 2020. godine, kada su nakon dobrog izbornog rezultata 2016. godine, došli na nivo da su jedva prešli census. Na prvim izborima 2020. godine oni su bili ispod praga, no ti izbori su ponovljeni zbog neregularnosti početkom 2021. godine i zahvaljujući nižoj izlasnosti ušli su u Skupštinu Grada Doboja sa 1.025 glasova ili 3,15 posto. To je bio najlošiji rezultat SDA od završetka rata.

Ipak, njihov jedini odbornik Senahid Spahić se prije nekolikso dana priključio stranci “Naprijed” Šemsudina Mehmedovića te je tako SDA bez odbornika.

Senahid Spahić: Napustio SDA. Facebook

Inače, 2020. godine su od SDA, koja je izašla na izbore u koaliciji sa SBiH i HB, više glasova osvojili i Koalicija Doboj u srcu (3) te koalicija SDP BiH-HS BiH (2). Tada im je najveći problem predstavljalo to što je stranku napustio dugogodišnji kadar Sevlid Hurtić, a koji je na tim izborima predvodio Koaliciju Doboj u srcu.

Hurtić: Napustio SDA. N. Šaljić / Avaz

Ako pratimo rezultate od završetka rata, SDA je uvijek imala najmanje jednog odbornika. 1997. godine su na izbore izašli u sklopu Koalicije za cjelovitu i demokratsku BiH zajedno sa SBiH, Liberalima BiH I GDS-om te osvojili nevjerovatnih 13.353 glasa ili 24,2 posto.

No, kako su se izborna pravila mijenjala već 2000. godine desio se značajan pad broja glasova pa je Savez za cjelovitu i demokratsku BiH, u kojem je osim SDA bio i SBiH osvojio 2.417 glasova ili 6,4 posto, što im je bilo dovoljno za dva odbornika, dok je SDP, koji je tada bio u porastu osvojio tri.

Koalicija sa SBiH

Četiri godine kasnije SDA izlazi samostalno na izbore i uprkos svega 1.346 glasova dobija dva mandata, a te izbore je obilježila i niska izlasnost pa je to značilo 5,05 posto glasova. Na istim izborima SDP je također izašao samostalno na izbore i dobija jedan mandat.

2008. godine SDA se vraća na već oprobani koncept koalicije sa SBiH i osvaja 1.827 glasova ili 4,44 posto, što je bilo dovoljno zajednog odbornika, dok je SDP dobio dva.

Za probosanske stranke bila je vrlo produktivna 2012. godina, kada tri liste po prvi put ulaze u Skupštinu Grada Doboja. SDA je izašla samostalno na izbore i osvojila 1.517 glasova ili 3,62 posto te dobila jedan mandat, SDP je dobio dva, a SBiH, koji je bio u koaliciji sa HSS-NHI i NSP dva.

Najbolji rezultat SDA je ostvarila 2016. godine u Doboju, kada su izašli na izbore kao dio koalicije. Koalicija je dobila 3.571 glas ili 9,55 posto glasova, a unutar koalicije SDA je dobila dva mandata, a SBiH jedan. Na tim izborima SDP je nastupao samostalno i dobili su dva mandata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.