MISIJE OSCE-A

Predstavnici CIK-a BiH u Tirani: Uvid u primjenu izbornih tehnologija i unapređenje razumijevanja izbornih procesa

Iskustva drugih zemalja, a posebno naučene lekcije iz Albanije su od neprocjenjive koristi, poručila direktorica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić

Studijska posjeta Tirani. Centralna izborna komisija BiH

N. Aj.

6.3.2024

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je organizirala studijsku posjetu predstavnika Centralne izborne komisije BiH Centralnoj izbornoj komisiji Albanije, od 3. do 6. marta 2024. godine u Tirani. Cilj posjete je bio da pruži uvid u primjenu izbornih tehnologija i da unaprijedi razumijevanje izbornih procesa. Albanija je prije tri godine prvi put integrirala izborne tehnologije u svoje sisteme.

Razmjene iskustva

U okviru studijske posjete Centralnoj izbornoj komisiji Albanije prikazane su prezentacije o iskustvima tijela za provedbu izbora i drugih institucija uključenih u političke i zakonodavne procese koji prethode provedbi pilot-projekta. Teme o kojima je razgovarano su uključivale modalitete nabavke, obuku osoblja, prijenos podataka, cyber sigurnost i druga pitanja koja se tiču uvođenja izbornih tehnologija.

Učesnici su također imali priliku da razmijene iskustva s predstavnicima Centralne izborne komisije Albanije, Agencije za zaštitu ličnih podataka i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Naučene lekcije

Dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, zaključila je: 

- U jeku razgovora o izbornoj reformi i provedbi pilot-projekta upotrebe izbornih tehnologija na narednim izborima, iskustva drugih zemalja, a posebno naučene lekcije iz Albanije su od neprocjenjive koristi. Izuzetno smo zahvalni Misiji OSCE-a u BiH i Centralnoj izbornoj komisiji Albanije na organizaciji ove studijske posjete.

Studijska posjeta je dio šireg projekta Misije OSCE-a u BiH pod nazivom „Unapređenje integriteta izbornih procesa 2024. godine i 2026. godine u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima“. Taj projekt se provodi uz podršku vlada Kraljevine Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke s ciljem unapređenja integriteta izbornih procesa u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.