FOČA U FBIH

Uposleni u Domu zdravlja Ustikolina stupili u štrajk upozorenja: Lijekovi u deficitu, ustanovi prijeti kolaps

Ostavili smo nekoliko doza za hitne slučajeve, izjavio je Hasković

Dom zdravlja Ustikolina. Avaz

Alen Bajramovic

11.3.2024

Uposleni u Domu zdravlja Ustikolina započeli su sedmodnevni štrajk upozorenja koji će se odvijati svakog dana u terminima od po pola sata, nakon što su dovedeni na rub kolapsa i u situaciju u kojoj uskoro neće moći pružati usluge pacijentima.

- Mi više nemamo resursa. Laboratorija je stala i više ne može pružiti ni osnovne laboratorijske nalaze. Jutros smo imali dva onkološka pacijenta, koji trebaju imati pregled na hemoterapiji, ali im nismo mogli uraditi nove nalaze. 

Neizmireni dugovi

Ne možemo ništa da nabavimo, jer imamo neizmirene dugove prema dobavljačima, a u isto vrijeme nemamo odgovorno lice koje bi moglo potpisati narudžbu potrebnog materijala. 

Imamo pacijenta koji se ponedjeljkom, srijedom i petkom vozi na dijalizu, a ne znamo do kada ćemo i to moći – kaže za portal "Avaza" uposlenica Sanela Ramović-Šapčanin.

Ramović-Šapčanin: Ne možemo ništa da nabavimo. Facebook

Računi nisu izmireni od decembra 2023., nisu plaćeni ni struja, telefon, neizvjesno je do kada će sanitetska vozila moći dobivati gorivo, a radnica na održavanju čistoće neophodna sredstva donosi od kuće.

Od 1. aprila, kada ističe ugovor doktoru koji još radi, Dom zdravlja Ustikolina mogao bi ostati i bez ljekara opće prakse.

Problemi traju od 2022. godine

- Dom zdravlja nije pred kolapsom već je u kolapsu što se tiče pružanja usluga, prvenstveno laboratorije. Ugrožena je i Opšta služba, jer su analgetici pri kraju, pa pacijentima nećemo moći pružiti terapiju protiv bolova. Ostavili smo nekoliko doza za hitne slučajeve – kaže Ervin Hasković, predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja u Ustikolina.

Hasković: Računi nisu izmireni od decembra 2023. godine. Facebook

Problemi traju od aprila 2022., nakon što kandidat koji je prošao na konkursu za direktora Doma zdravlja nije dobio saglasnost načelnika Općine Muje Sofradžije. 

Od tada je nekoliko vršilaca dužnosti obavljalo dužnost direktora, a njihovi mandati su trajali po nekoliko mjeseci, imenovano je i nekoliko upravnih odbora, ali nakon novih ostavki ustanova je zadnjih 14 dana i bez direktora, i bez Upravnog odbora.

Bez plaća za februar

Protiv njega lično nemaju ništa, ali odgovornim za stanje u kojem se nikada nisu našli, ali i za neželjene posljedice po zdravlje pacijenata, smatraju načelnika Sofradžiju, koji odgađa imenovanje direktora.

- Mi nismo dobili plaću za februar, to nije problem, zarađena je i kad–tad će doći na račun. Ali ne daj Bože jedan ljudski život da se izgubi, on se ne može vratiti nikad. Ovdje su bitni pacijenti – ističe Ramović-Šapčanin.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija kaže da će, nakon što na posljednjoj sjednici ova tačka nije uvrštena u dnevni red, razrješenje sadašnjeg Upravnog odbora, čija dva člana su podnijeli ostavke, te imenovanje novog, biti razmatrano na sjednici u četvrtak.

- Direktor ustanove je bio imenovan na četiri godine, ali je zbog promjene radnog mjesta napustio ovu dužnost. U međuvremenu su dva člana Upravnog odbora podnijela ostavke i to je tako, a zakon se mora poštovati. Znači, direktor je radio do kraja februara, tako da smatram da je ovo sve neka politička igra. Moja nadležnost je samo da predložim razrješenje i imenovanje, jer Dom zdravlja finansira Zavod zdravstvenog osiguranja tako da nemam veze s finansijama i dugovima – kaže Sofradžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.