ZAKONSKE (NE)REGULATIVE

Mehdiju Salihovića inspekcija udarila po džepu "nako": Htio poravnati svoju zemlju pa kažnjen s 3.000 KM

Ljubomorne komšije prijavile su inspekciji, a oni su samo nešto popisali, ne znam šta su htjeli, kaže Salihović

Posjed u vlasništvu Salihovića. Avaz

19.3.2024

Dok u Sarajevu moćnici grade vile i zgrade bez građevinskih dozvola, a nadležni ne reagiraju, jedan pošteni građanin Mehdija Salihović je na svom posjedu htio poravnati zemlju, no nadležna inspekcija mu je cijeli posao obustavila, i to na osnovu regulativa koje izgleda i ne postoje, i kaznila ga s 3.000 KM.

Nelogična kazna

Razgovarali smo s Mehdijom Salihovićem, koji je u šoku zbog svega što se desilo. Bespomoćan je, ne razumije zašto bi neko uradio takvo nešto.

- Izvršio sam jedan nasip zemlje... Ono što nema nigdje na svijetu jeste da ti treba građevinska ili urbanistička dozvola za nešto što radiš na svom posjedu. Međutim, došla je inspekcija i blokirala posao te su me kaznili s 3.000 KM i naredili da tu zemlju maknem - počinje razgovor za „Dnevni avaz“.

Salihović je betonske elemente i kamenje odlučio da prekrije zemljom s ciljem zaštite od zmija.

- Rekli su da se zemlja mora ukloniti, niko pametan ne bi to rekao. Iživljavaju se, kome god sam rekao, svi se čude, i ljudi i advokati. Pitaju me je li to moj posjed, naravno da jeste - nastavlja bespomoćni Salihović.

Ljubomora komšija

Istakao je kako je prije početka izvođenja radova razgovarao s komšijama kako bi bio siguran da nikome neće smetati niti praviti problem taj nasip.

- S komšijama sam se posavjetovao jer to je ogromna uvala, svi su rekli da nasipam, da se to popuni da se može koristiti. Nikome nije smetalo... Međutim, neke ljubomorne komšije prijavile su inspekciji i oni su to sve popisali. Ja ne znam šta su htjeli. Bio sam u više ustanova, svi su se čudili, tražili su da li igdje piše da treba dozvola za ravnanje zemlje i nisu nijedan propis u vezi s tim našli. Išao sam i u Općinu i pitao, rekli su da ne treba dozvola - kaže Salihović.

Sve je ostalo nedovršeno, dodaje on, još kako su kamioni prolazili, posjed je u katastrofalnom stanju.

- Tražio sam da se to poravna da se može koristiti, stavili su traku i rekli da su zabranjeni radovi - ističe Salihović.

I dalje mu nije jasno ko mu i zašto sve to radi.

- Cilj je neko iživljavanje, izgleda - govori Salihović.

Bez odgovora

Salihović nam je dozvolio uvid u dokumente koje je dobio od Službe za inspekcijske poslove u kojima se naređuje da ukloni nasuti zemljani materijal te da padinu terena dovede u prvobitno stanje. Salihović je pokušao stupiti u kontakt s načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem, koji ga nije htio primiti. Također je više puta kontaktirao inspektoricu koja je potpisala prekršajni nalog, ali ona, također, nije htjela da se javi, te mu je poručila da je više ne zove.

Poslali smo upit Službi za oblast prostornog uređenja i urbanizma kako bismo dobili objašnjenje u vezi s ovim slučajem, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.