REAKCIJE

Ruždija Adžović prijatelj Abdulaha Sidrana: Njegovom smrću BiH je izgubila jednu od najznačajnijih ličnosti

Porodici Sidran upućujem najiskrenije saučešće, a mom dragom Avduki želim miran vječni san, kazao je Adžović

Adžović i Sidran. Facebook

24.3.2024

Ruždija Adžović, prijatelj Abdulaha Sidrana i autor knjige „Sidran – živjeti, svjedočiti epohu“ oglasio se nakon smrti bh. književnika, scenariste i akademika Abdulaha Sidrana.

Drag prijatelj

- Duboko me potresla vijest da je umro moj dragi prijatelj Abdulah Sidran. Njegovom smrću, Bosna i Hercegovina je izgubila jednu od najznačajnijih ličnosti, čovjeka koji je mnogo dao ovoj zemlji, a koja mu nije uzvratila istom mjerom. Otišao je pjesnik koji je najbolje poznavao duh svog naroda, pisac i scenarista koji budio „zaboravljene mirise“.

Ja sam izgubio dragog prijatelja, čovjeka koji mi je ukazao povjerenje da uradim knjigu o njemu, koji me pustio me u svoj život i otkrio mi i najtanije dijelove svoje duše. Upoznao sam sve strane njegove ličnosti i svaku od njih sam jednako zavolio. Podjednako sam volio i njegov tersluk i njegovu emociju, a o njegovom djelu da i ne govorim.

Zahvalan sam mu za svaki trenutak proveden s njim, za svaki dragocjeni savjet, za to što mi je omogućio da svoje ime zauvijek vežem uz njegovo.

Bio jedinstven

Abdulah Sidran je bio jedinstven po mnogo čemu. Svojim djelima i osebujnim izrazom dao je poseban, originalan pečat i prepoznatljiv šmek bosanskohercegovačkoj književnosti, filmskoj umjetnosti i, uopće, kulturnoj sceni ove zemlje.

I kako je jednom kazao novinar beogradskog Nedeljnika Uroš Jovičić: "Što je Džojs za Dablin, a Kavafis za Aleksandriju, to je Abdulah Sidran za Sarajevo".

Porodici Sidran upućujem najiskrenije saučešće, a mom dragom Avduki želim miran vječni san. Mjesto među nasjajnijim zvijezdama je već odavno zaslužio - kazao je Adžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.