ŠIRENJE ZAJEDNICE

20. godina članstva Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije u NATO

Pristupanje NATO-u dogodilo se u pozadini duboke transformacije euroatlantske sigurnosne arhitekture tog doba

Ambasada Slovenije u BiH. Facebook

D. R.

29.3.2024

Ambasadori Bugarske Valeri Jotov (Valery Yotov), Rumunije Anton Pacuretu, Slovačke Roman Hloben i Slovenije Damijan Sedar, rezidentni ambasadori u Bosni i Hercegovini, zajednički su pripremili op-ed u cilju obilježavanja značajne prekretnice u historiji, koja se dogodila 29. marta 2004. godine - 20. godišnjica članstva u Organizaciji Sjeveroatlantskog pakta (NATO).

Prije dvije decenije, sedam evropskih zemalja Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija, donijele su slobodnu i jednoglasnu odluku da pristupanjem Sjeveroatlantskom savezu podržavaju vrijednosti ljudskih prava, demokratije, slobode i sigurnosti.

Širenje zajednice

Pristupanje NATO-u dogodilo se u pozadini duboke transformacije euroatlantske sigurnosne arhitekture tog doba; proširenje NATO-a u periodu nakon hladnog rata bilo je sastavni dio procesa prilagođavanja Alijanse novoj strateškoj stvarnosti.

Proširenje Alijanse 2004. godine podrazumijevalo je širenje euroatlantske zajednice vrijednosti i principa, dok je opredijeljenost za postizanje demokratskih reformi vodila proces pristupanja novih članica.

- Od našeg pristupanja NATO-u, neumorno smo radili na doprinosu kolektivnoj odbrani i sigurnosti naših kolegica država članica. Naše oružane snage su učestvovale u brojnim misijama i operacijama, pokazujući našu nepokolebljivu posvećenost održavanju mira i stabilnosti u euroatlantskom regionu.

Vlastito iskustvo nam pokazuje kakvu ogromnu transformativnu snagu ima članstvo u NATO – ne samo u sektoru sigurnosti i odbrane, već i u reformama mnogih drugih oblasti za dobrobit građana i sa pozitivnim uticajem na njihov svakodnevni život.

Manje zemlje mogu identifikovati nekoliko koristi od članstva u NATO-u. Najvidljivija je učešće u procesu donošenja odluka o kolektivnoj odbrani koja povećava međunarodnu prepoznatljivost. Kroz kolektivnu odbranu povećali smo našu sposobnost rješavanja novih sigurnosnih izazova, kao što je rat u Ukrajini - saopćeno je iz Ambasade Slovenije.

Težnja za prosperitetom

Dalje navode da je najvažnija korist od članstva činjenica da NATO okvir sigurnosti i stabilnosti donosi veliku ekonomsku korist saveznicima i težnji za prosperitetom. Jednostavnim riječima, investitori se osjećaju sigurnije da ulažu, stvarajući nova radna mjesta.

- U kontekstu nove sigurnosne realnosti u Evropi, očigledno je da se nijedna nacija ne može sama suočiti sa sigurnosnim izazovima i stoga je NATO važniji nego ikad – ne samo za saveznike već i za svoje partnere.

Dok razmišljamo o proteklih 20 godina, ponosni smo na dostignuća i napredak koji smo kao saveznici zajedno napravili. Koristimo ovu priliku da ponovo potvrdimo našu posvećenost principima i ciljevima NATO-a i nastavimo da radimo ruku pod ruku na rješavanju evoluirajućih sigurnosnih izazova našeg vremena.

Ovom posebnom prilikom prisjećamo se i požrtvovanja naših vojnika i izražavamo zahvalnost našim NATO partnerima na nepokolebljivoj podršci i solidarnosti. Zajedno smo ujedinjeni u našoj posvećenosti sigurnoj i sigurnijoj budućnosti za sve - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.