MINISTRICA FINANSIJA RS

Vidović: Imat će negativnih posljedica i pravna lica, ne mogu normalno da rade, kao što Integral inžinjering, koji prima kredite EBRD-a

U zakonu o bankama stoji da se postojeći računi ne zatvaraju, samo se ne mogu otvoriti novi računi

Zora Vidović. ATV

S. S.

29.3.2024

Prema Zakonu o bankama svako u RS ima pravo na račun kako bi mu bila isplaćena njegova primanja.  To pravo je uvođenjem sankcija pojedinim fizičkim i pravnim licima u RS-u sada uskraćeno, rekla je ministrica finansija RS Zora Vidović.

Vidović je za RTRS kazala da tzv. OFAK-ova lista sankcioniranih u normalnim državama nije obavezujuća.

- U zakonu o bankama stoji da se postojeći računi ne zatvaraju, samo se ne mogu otvoriti novi računi. Tako da svi oni koji su morali zatvoriti račune mogu da tuže banku i dobit će na sudu - tvrdi Vidović.

Zbog toga su osobe s OFAK-ove liste dobrovoljno otišle u banke da ugase račune, kako banke ne bi bile sankcionisane i kako ne bi došlo do gašenja privrednih subjekata. Ovim potezom ugroženo je osnovno ljudsko pravo, jer ti ljudi ne mogu da podignu platu, isključeni su iz bilo kakvih transakcija i moraju raditi samo s gotovim novcem - navela je Vidović.

Nečuveno je da neko u RS u 21. vijeku nema mogućnost da primi svoju plaću.

- U pitanju je apsolutna sila, a ne primjena zakona i ako se to ne ispoštuje imat ćemo još veće posljedice. Imat će negativnih posljedica i pravna lica ne mogu normalno da rade. Naprimjer, Integral inženjering, kao najveća kompanija u RS koja ima kredite iz EBRD-a za velike poslove koje rade - navela je Vidović.

Cilj ovih sankcija je da se uvede nemir u RS i da se što je moguće više uništi njena ekonomija i samostalnost, kazala je ona. 

- Ipak, ne trebamo pretjerano biti zabrinuti zbog ovoga. Na njihovu žalost, RS će opstati. Budžet funkcioniše normalno, redovno se isplaćuju plaće, penzije, podsticaji, stipendije - poručila je Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.