SARAJEVO

Legendarni komandant Mustafa Hajrulahović Talijan dobio mural u naselju Ciglane

Naše heroje i njihova djela ne smijemo zaboraviti, naveli su iz Općine Centar.

Imao je samo 41 godinu kada je preminuo. Facebook

Z. K.

15.4.2024

Mustafa Hajrulahović Talijan, legendarni komandant 1. Korpusa ARBiH, dobio je mural u naselju Ciglane, gdje je stanovao.

- Na ovaj simboličan način Općina Centar se na Dan Armije 15. aprila sjetila ovog velikog čovjeka i dala svoj doprinos kulturi sjećanja. Naše heroje i njihova djela ne smijemo zaboraviti - naveli su iz Općine Centar.

Član Patriotske lige

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva i prije prvih agresorskih barikada. Bio je i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, general Armije RBiH. Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i BiH, kada je u tenisicama i majici kratkih rukava organizirao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se suprotstave agresoru na BiH.

To je mogao samo čovjek, koji je srcem volio BiH i koji nije štedio sebe. Bio je omiljen među borcima, s njima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona.

Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga. Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj domovini.

Nije se štedio

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je odlično znao s kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Prije 26 godina otišao je u Njemačku, majci u posjetu i na operaciju vena koje su mu dugo stvarale probleme… Tog 8. marta 1998. godine najtužnija vijest iz Hamburga stigla je u sarajevski dom Hajrulahovića. Mustafa Hajrulahović Talijan je imao infarkt. Nije preživio. Omiljeni sarajevski ratni komandant i heroj odbrane grada i Bosne i Hercegovine imao je samo 41 godinu kada je preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.