DOSTAVLJENO SUDU BIH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović

Osumnjičena za krivično djelo sprečavanje dokazivanja

Vasvija Vidović. Avaz

B. C.

18.4.2024

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv:

- Vidović Vasvije, rođene 1954. godine u Rogatici, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

U optužnici se navodi da je navedena, dana 18.12.2023. godine, pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu, pozvana od strane osumnjičenog i lišenog slobode Debevec Ranka, da ga u svojstvu odvjetnika zastupa u kaznenom postupku. 

- Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije - navodi se u saopćenju.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo - Sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.