SJEDNICA

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Lagumdžija je zahvalio Republici Turskoj na pomoći koju pruža pravosuđu BiH

Posjeta Turske delegacije VSTV-u. VSTV BiH

FENA

18.4.2024

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske, predvođena ministrom pravde Jilmazom Tunčem, posjetila je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) i razgovarala sa članovima VSTV-a BiH, na marginama sjednice koja se održava 17., 18. i 19. aprila.

Zahvala na pomoći Turske

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija zahvalio je delegaciji na izdvojenom vremenu za posjetu VSTV-u BiH, posebno imajući u vidu da je upriličena u vrijeme održavanja sjednice VSTV-a BiH i simpozija o borbi protiv cyber kriminala, u organizaciji Pravosudne akademije Turske, Međunarodnog univerziteta u Sarajevu i Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH kojem su prisustvovali i gosti iz Turske.

Lagumdžija je zahvalio Republici Turskoj na pomoći koju pruža pravosuđu BiH kao i saradnji koja je ostvarena sa atašeom za pravosuđe Turske Alijem Erdemom, posebno ističući uspjeh zvanične posjete delegacije VSTV-a BiH i ministarstva pravde BiH pravosuđu Turske.

Također je Lagumdžija upoznao delegaciju sa osnovnim nadležnostima VSTV-a BiH te se osvrnuo i na usvojene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH i izazove koje implementacija novih odredbi Zakona nosi.

Ministar Tunč je ukazao na značaj teme simpozija čijem otvaranju je prisustvovao, istakavši važnost borbe sa cyber kriminalom na međunarodnom nivou.

Apostrofirao je značaj saradnje za iznalaženje smjernica za uspješnu borbu protiv pošasti cyber kriminala koja sa razvojem tehnologije sve više napreduje.

Saradnja

Također, istakao je buduću saradnju između Pravosudne akademije Turske i Međunarodnog univerziteta u Sarajevu, na polju obrazovanja te je, kao pozitivan primjer razvoja pravosudnog sistema, izložio tehnološke mogućnosti informaciono-komunikacijskog sistema Turske (IKT), koje su značajno unaprijedile cjelokupni sistem.

Iako Bosna i Hercegovina ima jedan od najnaprednijih IKT sistema u regiji, kao jedan od mogućih segmenata saradnje sa predstavnicima pravosuđa Turske je upravo razvoj IKT sistema, istaknuto je tokom posjete, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.