KONTROVERZE U KOTLINI

Postaje li Sarajevo favela ili metropola: Ukidaju li se vjetrokoridori

Koeficijent za gradnju povećali su 10 puta, navodi Kapidžić. Zaključci studije nisu bili dobri, navodi Muharemović

Sarajevo: Kakva će gradnja biti u budućnosti?. Avaz

Danijal Hadzovic

18.4.2024

Skupština Kantona Sarajevo u februaru je sa 18 glasova za, jedan protiv i četiri suzdržana van snage stavila zaključak o studiji o vjetrokoridorima.

Stvarni cilj

Zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Faruk Kapidžić kaže da je ova odluka „kriminalna stvar“.

- Poništili su odluku o vjetrokoridorima, prije nego što su usvojili novi urbanistički plan. Zato što sad prostor od nacrta do usvajanja plana može potrajati godinu, dvije, pa je namjera da se u tom periodu regulacioni planovi izmijene, pa da se provede nekoliko planova koji su bili zaustavljeni. 

To je, prije svega, na Marijinom Dvoru B i C kvadrant, gdje je koeficijent za gradnju povećan 10 puta mimo onoga što urbanistički plan dozvoljava, a to je plan za vjetrokoridore sprečavao. Ne mora biti tako, ali s obzirom na to da su se u mnogim slučajevima moje sumnje obistinile, vrlo je moguće da je to stvarni cilj – kazao je Kapidžić.

Kapidžić: Borit ćemo se protiv toga. Avaz

Visina ili fasade

Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS, ističe da studija o vjetrokoridorima koja je stavljena van snage sama po sebi nije bila loša, ali da su bili loši njeni zaključci i uveliko su kočili razvoj Sarajeva.

- Zaustavili smo investicije u Kantonu Sarajevo od 2019. To ne znači da investicije treba da idu nauštrb čistoće zraka, zelenila, ali se mora dozvoliti gradnja. U studiji su, bez dobre analize, stavili da koeficijent za gradnju mora biti 1, odnosno da zgrada ne može biti viša od 20 metara. Poenta nije u koeficijentu, ali za provjetravanja, za protočnost fluida je problem protočnost fasade. Problem je koliko imate fasade, a ne visine – kaže Muharemović.

Muharemović: Zaustavili su investicije. Facebook

Kapidžić, s druge stane, ističe da nije tačno da je gradnja bila obustavljena.

- Niko nije zabranio i zaustavio gradnju, samo nije bilo dozvoljeno to povećanje gradnje pet puta koje je bilo pripremljeno u regulacionim planovima. Sada je moguće da bude realizirano. Mi ćemo se boriti protiv toga, o tim planovima odlučuje prvenstveno gradonačelnica, odnosno Gradsko vijeće – navodi Kapidžić.

Protjerivanje Srba

Muharemović kaže da u Sarajevu djeluju dvije grupe, jedna koja želi da gradi i razvija grad, a druga koja bi da obustavi svaku gradnju.

To su uglavnom neke nevladine organizacije i one dižu najveću halabuku. Ja ću ih spomenuti zato što su vrlo nekorektni, to su „Eko Akcija“, „Aarhus“, „Grad za grad“ itd., a određene političke struje potpadaju pod taj pritisak. Išli su dotle da kreiraju teorije da gradnjom želimo da protjerujemo preostale Srbe iz Sarajeva, čak je i RTRS došao u Vogošću da snima javne rasprave, čekamo da vidimo šta će snimiti i šta će pustiti – kaže Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.