O ODLUKAMA NSRS

Francuska zabrinuta zbog dešavanja u RS: Povucite izborni zakon, to je udar na Ustav BiH

Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH

Francuska pozvala vlasti RS da okončaju ove inicijative. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

22.4.2024

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština RS usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopćeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

- Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH. Ona poziva vlasti RS da okončaju ove inicijative.

Francuska poziva entitet RS da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bh. političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće Evropske unije prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana - poručeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.