RAZGOVOR

Analitičar Neven Kazazović za "Avaz": Amerikanci ne daju Balkan

Rusima je Balkan vrlo važan, jer preko njega hoće da dođu do toplih mora

Kazazović: EUFOR shvata ozbiljnost situacije. Facebook / AP

Alen Bajramovic

22.4.2024

Odgovor na aktuelnu političku krizu u BiH i sve prijetnje sigurnosti na Balkanu koje iz nje proizlaze dao je prije nekoliko dana komandant NATO-a za Evropu general Kristofer Kavoli (Christopher Cavoli), koji je prije nekoliko dana kazao da je Balkan u sferi NATO-a.

Novi sukob

Na njegovu izjavu u razgovoru za “Avaz” podsjeća vojnopolitički analitičar Neven Kazazović, koji ovih dana odgovara na brojna pitanja u vezi s tim može li doći do novih sukoba.  

- Amerikanci neće Rusima prepustiti Balkan! Rusima je Balkan vrlo važan, jer preko Balkana hoće da dođu do toplih mora. Jednu bazu imaju u Siriji, ali željeli bi biti na Jadranu, jer bi tu bili vrlo blizu komande američke Šeste flote u Napulju. Amerikanci takvo nešto dozvoliti neće, bez obzira na sve druge priče. Oni Balkan ne daju - kaže Kazazović.

Granica entiteta

Od svih misija, za vrijeme Drugog svjetskog rata, američka obavještajna služba ih je najviše poslala u bivšu Jugoslaviju, dodaje, što potvrđuje da je i tada Balkan imao značaj.

- Interesantno je da je Francuska, kao vrlo važna članica NATO-a i EU, poslala bataljon u sastav EUFOR-a. To je pravi, a ne rezervni bataljon, jer s njim dolazi i teška oprema, a šta je u pitanju, ne znamo. Čuo sam izjave da će EUFOR stati na granicu entiteta. Ne, EUFOR je zadužen za cijelu BiH. Oni su i na Palama. Dakle, oni shvataju situaciju ovdje i spremaju se - ističe Kazazović.  

Usvajanje rezolucije

Čudi se silnim naporima RS i Srbije da spriječe usvajanje Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a, te tvrdi da onim što rade samo potvrđuju da ovaj dokument sadrži sudski utvrđenu istinu.

- Znam da se to nekima neće svidjeti, ali ne može se etnonacionalizmom ići protiv etnonacionalizma. To je kopanje rupe da se sam u nju padne. Umjesto da ovi ovdje odbace svoj nacionalizam, oni ga još potenciraju i vode do novih podjela i mogućnosti novih sukoba - kaže Kazazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.