POTVRĐENO PISANJE "AVAZA"

Pirić i Galić novi članovi Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBiH

Sada je Komisija kompletirana te je omogućeno da se krene u imenovanja 16 pozicija, kaže Pirić

Pirić i Galić. Fena

FENA

23.4.2024

Predstavnički dom Parlamenta FBiH potvrdio je da su Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) i Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak) imenovani za nove članove Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, dok su smijenjene Dajana Čolić (Demokratska fronta) i Edina Gabela (Stranka za BiH).

- Sada je Komisija kompletirana te je omogućeno da se krene u imenovanja 16 pozicija. Između ostalog, to su imenovanja Upravnog odbora Federalne radiotelevizije i Nezavisnog odbora za izbor i praćenje rada direktora Federalne uprave policije – istakla je za Fenu poslanica Elzina Pirić.

Naglašava da će se u narednom periodu vršiti i imenovanja glavnog revizora FBiH i svih ostalih funkcija koje nisu mijenjane osam godina.

Komisija za izbor i imenovanja prema Ustavu i Poslovniku ima nadležnost da inicira pokretanje ukupno 19 imenovanja na bitnu poziciju unutar Federacije BiH, a jedna je i pozicija sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz Parlamenta FBiH.

Opozicija tvrdi da je ovim izmjenama u sastavu Komisije otvoren put imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Za Fenu je Petar Galić (HNP) rekao da svaki zastupnik u skladu sa Poslovnikom može biti imenovan u određenu komisiju pa i u Komisiju za izbor i imenovanje.

- Nadam se da uskoro idu dugo očekivana imenovanja kao što je izbor suca Ustavnog suda i Neovisnog odbora za izbor policijskog komesara – poručio je Galić.

Također u Komisiji za izbor i imenovanje će Damira Mašića iz SDP-a zamijeniti njegov stranački kolega Senad Subašić.

Sa ovom tačkom dnevnog reda završen je nastavak 10. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.