REAKCIJE

Sandi Dizdarević za "Avaz": Cijeli sigurnosno - policijski sektor sazrio za ozbiljnu, stručnu reformu

Pojedini ministri nas svakodnevno “bombarduju” kako će njihove policije raditi po Sky, a onda im pohapse pola menadžmenta

Dizdarević o akciji "Crna kravata". Armin Durgut / Pixsell - Facebook

Alen Bajramovic

23.4.2024

Sama činjenica da su u jučerašnjoj akciji SIPA-e i partnerskih agencija uhapšeni prvi ljudi Federalne uprave policije, ali i drugi policijski službenici, pokazuje ozbiljnost situacije u policijskom sistemu u BiH, izjavio je za "Avaz" bivši istražitelj i profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević.

- Kada se tome pridoda i hapšenje visokopozicioniranih službenika iz obavještajnog i pravosudnog sektora onda je situacija još ozbiljnija i jasno ukazuje da je čitav sigurnosno - policijski sektor sazrio za ozbiljnu, stručnu reformu - ističe Dizdarević.

Nedovršena akcija

On upozorava da bi, s obzirom na ranija iskustva, bilo neprofesionalno i nekorektno da se svi privedeni u jučerašnjoj akciji "linčuju", te da se mora poštovati presumpcija nevinosti.

- Pod uslovom da su tačni podaci koji su izneseni u pojedinim medijima, onda je ova akcija nedovršena, jer ne vidimo da su uhapšeni neke od ključnih figura iz političkog miljea, a koji su očigledno involvirani kako u lobiranje, tako i osiguranje novca za carinjenje. Četvrti aspekt sa kojeg se cijela operacija treba analizirati jesu geopolitička kretanja i unutarpolitička previranja u smislu tajminga - dodaje Dizdarević.

Na pitanje hoće li podaci dobiveni dekodiranjem sadržaja Sky aplikacije utjecati na sređivanje stanja u BiH, Dizdarević odgovara da su, po njegovom mišljenju, podaci iz telefona koje su koristili pripadnici organiziranih kriminalnih grupa, pojedini političari i policijski i obavještajni službenici samo operativni podaci, a ne i dokazi.

- Međutim, ako se takvi podaci iskoriste na ispravan način, a to znači da se analiziraju pojedinačno i u međusobnoj vezi sa drugim podacima i informacijama, ako se utvrdi identitet na pravilan kriminalistički način, onda se tako dobijeni rezultati analiza mogu koristiti za otvaranje i provođenje krivično procesnih radnji u skladu sa našim Zakonom o krivičnom postupku. Na ovakav način dolazi do pravilnog procesno - pravnog formiranja informacija i podataka u dokaze - ističe Dizdarević.

Druga mogućnost je da su istražni organi ranije započeli istražne radnje pa zbog složenosti slučaja i konspiracije organizirane grupa došli do zida. Tada podaci iz kriptovanih komunikacija, koji se odnose na mete obuhvaćene istragom omogućavaju njen nastavak i predstavljaju valjan dokaz.

- Na kraju, da li će nešto biti prihvaćeno kao dokaz, kao i standard dokazivanja u svakom konkretnom slučaju, određivat će nadležni sudovi - zaključuje Dizdarević.

Napredak u borbi protiv kriminaliteta

Dešifriranje Sky i Anom aplikacija doprinijelo je napretku u borbi protiv kriminaliteta, ali Dizdarević smatra da on još uvijek nije dovoljan.

- Potrebno je promatrati situaciju i u EU, ali i SAD, da li se temeljem Sky analiza hapse i njihovi državljani. Teško je predvidjeti krajnji ishod, posebno ako na umu imamo broj onih koji su koristili Sky, a trebali su se boriti protiv kriminaliteta.

Da budem vrlo direktan, uz maksimalno poštovanje presumpcije nevinosti, već mjesecima nas pojedini ministri svakodnevno “bombarduju” kako će njihove policije raditi po Sky, a onda im pohapse pola menadžmenta.

Vidjet ćemo buduća kretanja, ali sam iskreno skeptičan, posebno zbog situacije u koju su dovedene policijske agencije i tužiteljstva a to je da jedni druge istražuju - naglašava Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.