INTERVJU GARAPLIJE (III)

Radončiću su pokušali podmetnuti državni udar

I nemojte misliti da, prilikom hapšenja Fahrudina Radončića, u slučaju da je pružio bilo kakav otpor, da bi neko tamo kalkulirao bilo šta

Garaplija: Otkrio mnoge detalje. Avaz

23.4.2024

U novom nastavku intervjua Edina Garaplije za Avaz TV donosimo dijelove u kojima Garaplija, pojašnjavajući rad paraobavještajaca, navodi događaje u vezi s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a i utemeljiteljem „Dnevnog avaza“, najutjecajnijeg medija u Bosni i Hercegovini.

Garaplija je naglasio da je matrica rada paraobavještajaca kompromitacija koja im u slučaju Radončića nikada nije uspjela.

Uspješan biznismen

Ko stoji iza pamfleta protiv Radončića?

- Apsolutno, Služba stoji iza toga. Radončić nije slučajno izabran za metu. On je uspješan biznismen, pa politički projekt koji je pokrenuo je bio vrlo uspješan, ušao je kao neka opcija centra, ni lijevi, ni desni, ali neko ko je državotvoran s tim svojim političkim projektom... Od tada je na meti. To se dešava posljednjih desetak godina, nije to slučajno.

Radončić: Godinama na meti. Avaz

l oni su Radončiću pokušavali namjestiti državni udar. Poznato je da je dan prije nemira i paljenja Predsjedništva bio formiran krizni štab. Znači, Federalni MUP je najmanje dan ranije znao da će se desiti nemiri. I onda poturaju to Radončiću, kao ministru sigurnosti, da ga optuže. A onda dolaze ti operativci, koji će se meni pojaviti, a u međuvremenu i Radončiću za drugo djelo.

Zašto? Zato što smo procijenjeni od njih kao neko ko im kvari planove, ko im smeta na njihovom putu i željama da vladaju ovom našom Bosnom - kazao je Garaplija.

Potom je otkrio najšokantniju informaciju.

- I nemojte misliti da, prilikom hapšenja Fahrudina Radončića, u slučaju da je pružio bilo kakav otpor, da bi neko tamo kalkulirao bilo šta, vjerujte da su bili i na to spremni. Jer, oni kad idu, idu do kraja. Bio je pokušaj i trovanja u pritvoru, tako je... - rekao je Garaplija.

Četnički snajper

Objašnjavajući sistem rada paraobavještajaca, Garaplija je pojasnio šta znači "četnički snajper“.

- To je još spominjao rahmetli profesor Nijaz Duraković, pohranio je dokumentaciju na ozbiljnom mjestu i to mu je produžilo život. I onda je rekao: „Da nisam to uradio, stigao bi me četnički snajper.“ Četnički snajper je metafora, daleko od toga da Sarajevo nije bilo snajperisano, tome smo svi bili svjedoci i niko to ne pobija i niko nema pravo da kaže drugačije.

Prof. Durakovič: Prvi spomenuo opasnost "četničkog snajpera". Avaz

Glavni dokaz protiv Karadžića je upravo snimak, zajedno s Limonovom, ruskim pjesnikom, nacionalistom, oni su gađali iz snajperskog mitraljeza i naređivali četničkim jedinicama da gađaju Sarajevo. I to on kaže, inspiriran kao poetska duša, gleda nebodere „Momo i Uzeir“ i kaže: „Gore kao tamjan u crkvi.“ Znači, u njegovoj psihozi, u tom ludilu, to ga je podsjetilo na neku pjesničku metaforu, to što su stotine i hiljade ljudi ginule od snajpera, to je metafora, zadesna smrt.

Kada je trebalo nekoga ukloniti, nije se čekao četnički snajper, nego se, pod metaforom četničkog snajpera, pravilo, da kažem, uklanjanje neistomišljenika, nepodobnih - naveo je Garaplija.

O vremenu provedenom u zatvoru, Garaplija kaže ovako:

- Oni su nas jednostavno eutanazirali. Karkin (advokat Fahrija Karkin, op.a.) je nama sve vrijeme govorio: „Samo izdržite do drugostepenog postupka, tad će vas Alija abolirati.“ I mi smo dobivali te informacije u zatvoru. Pripadnik si Službe, nismo imali informaciju šta su mediji pisali o nama, a oni su pisali strašne stvari, da smo teroristi. A niko nije pričao o Herendi. Sve vrijeme je bilo da se sakriju zločini „Ševa“, da se ne bi otkrili nalogodavci.

O pokušaju ubistva u zeničkom zatvoru

- Otkrio sam dvostruku igru Karkina, vidim da je sve ono što kaže laž, da nema tu nikakve abolicije predsjednika. Štaviše, taj predsjednik izađe na televiziju i kaže: „Ja znam Kemu Ademovića, njemu vjerujem, a Garapliju ne znam, on je uradio izdajnički čin.“

I mene tu noć pokušaju izbosti nožem... To je jedan Tešnjak, nesretni, koji je bio jako rastrojen, a kojem oni daju zadatak, ali ja ga prokužim. Vidim šta mu je namjera i na jednu ga žargonsku, sarajevsku foru smirim i kažem: „Hajde, polako, djeteta ti tvog, smiri se.“ Obično oni koji su odvojeni od porodica su osjetljivi.

Kažem: „Hajde, samo skontaj je li te taj stražar izveo i rekao 'obračunajte se s Garaplijom'“. On mi kaže jeste, nećete imati nikakvih posljedica ako se obračunate s Garaplijom. A tu istu večer Izetbegović objavljuje u dnevniku da je moj čin izdajnički. Tu ne trebate biti super matematičar da biste skontali da su dva i dva četiri dok se drugačije ne dokaže - istakao je Garaplija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.