PRUŽNI POJAS

Nakon pomora pčela: Mostarski inspektori kontakirali Federalnu inspekciju

Mjesec i po od željezničke nesreće šećer nije uklonjen

Fotografije uginulih pčela. Avaz

Meliha Smajkic

25.4.2024

Zbog pomora pčela na području Mostara, uzrokovanim industrijskim šećerom koji mjesec i po nije uklonjen s mjest željezničke nesreće u naselju Opine, najvjerovatnije će djelovati inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZiP).

Oni su, naime, kako nam je to rečeno, o svemu obaviješteni iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, čiji su inspektori djelovali na licu mjesta.

Došlo do nesreće

Da se dogodio pomor pčela javnosti su, podsjetimo, obznanili iz Pčelarskog društva „Vrijesak“ Mostar koji su o tome obavijestili mostarsku Inspekciju.

U odgovoru koji nam je dostavljen navedeno je da je prije zaprimljenog zahtjeva Pčelarskog društva „Vrijesak“ Mostar, na usmeni poziv građana naselja Opine, još 8.aprila komunalni inspektor Grada Mostara izlaskom na lice mjesta ustanovio da je nakon prevrtanja vagona teretnog voza u naselju Opine došlo do rasipanja šećera na okolni prostor u pružnom pojasu.

- Preostala količina deponiranog šećera je prekrivena plastičnom folijom, a oko istog je uočena pojava sakupljanja pčela i uginuće istih. Dana 09.04.2024. godine, u inspekcijskom nadzoru u J.P. Željeznice F BiH d.o.o. Sarajevo, Prometno poslovnog područja Mostar, odgovorne osobe su, između ostalog, izjavile da je prostor od rasutog šećera čišćen od strane komunalnog poduzeća, da je rasuti šećer sakupljen, da su jedan dio čak nosili i građani, a preostale količine su pokrivene folijom i osigurane od krađe. 

Prisutni također izjavljuju da je već dolazila policija, carina, Federalni inspektor prometa, vještak željezničke struke te dvije firme za procjenu kvalitete preostalog šećera, ali bez naloga vlasnika tereta (Firma Agrana Studen Sugar iz Austrije) i carine te uputa iz željeznica iz Sarajeva ne mogu poduzimati daljnje korake- naveli su u odgovoru.

Odbačen zahtjev

Također, potvrdili su da su 16.aprila zaprimili zahtjev za inspekcijski nadzor upućen od strane Pčelarskog društva „Vrijesak“ Mostar, u kojem se između ostaloga traži poduzimanje mjera u vezi navedenog problema uginuća pčela zbog nepotpunog i neadekvatnog saniranja preostalog šećera.

- Spomenuti zahtjev je odbačen zbog nenadležnosti. Rješavajući po ovom zahtjevu, utvrđeno je da upravna stvar, rasipanje tereta – šećera u pružnom pojasu i privatnoj parceli nije površina na kojoj prema članu 2. I 115. Odluke o komunalnom redu („Službeni glasnik Grada Mostara“, broj: 20/21) vrši nadzor komunalna inspekcija i da nema povreda odredbi Odluke o uvjetima pod kojima se mogu držati životinje u naseljima i naseljenim mjestima grada Mostara /“Službeni glasnik Grada Mostara“, broj: 06/08)-zaključili su u svom odgovoru iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Zbog činjenice da je rasuti šećer u prostoru željezničkog pružnog pojasa koji je u nadležnosti Federacije BiH, mostarski inspektori su kontaktirali FUZiP.

Podsjetimo, 10.marta se dogodila željeznička nesreća kada je pet vagona teretnog voza „Željeznica F BiH“ koji je saobraćao iz Čapljine prema sjeveru iskočilo iz šina i prevrnulo se u mostarskom naselju Opine. U vagonima se nalazio industrijski šećer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.