PROJEKTI

Video / Prevažan trenutak za Mostar: Probijen tunel Novi

Južna obilaznica je jedan od najvažnijih prometnih projekata, rekla je Katić

Probijanje tunela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Meliha Smajkic

26.4.2024

Jedan od najzahtijevnijih dijelova na dionici južne mostarske obilaznice, tunel Novi danas je svečano probijen. Tunel Novi dug je 900 metara, a vrijednost ugovorenih radova iznosila je nešto više od 25 miliona maraka.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić izrazila je zadovoljstvo uspješnim iskopom tunela.

-Svi skupa znamo koliko se već dugo razgovara o Južnoj obilaznici. Napokon smo došli do ovog trenutka, čestitam cestama FBiH, ali i izvođaču radova i nadzoru. Južna obilaznica je jedan od najvažnijih prometnih projekata, izmješta promet iz urbanog dijela grada, smanjuje negativnosti na gradsko područje i povećava sigurnost prometa. Vlada FBiH stoji uz ovaj projekat i mi smo u prorračunu za 2024. godinu osigurali dostatna sredstava za sadašnje i ali i nastavak radova.Stoga, apeliram na Grad Mostaru da još ambicioznije krenu u eksproprijaciju da možemo dalje nastaviti s ovim projektom prema Rodoču - rekla je Katić.

Andrijana Katić. M. Smajkić

Direktor JP „Ceste Federacije BiH“ Ljubo Pravdić kazao je da je jedan dio projekta, odnosno, dionica od 7,5 kilometara završena na dijelu Međine-Miljkovići te da se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

-Ovaj ugovor je potpisan u avgustu 2022.godine, izvođač radova je konzorcij Hering i Azvit. Skupa s tunelom radi se i servisni tunel dužine 780 metara za evakucije koji je udaljen 25 metara u ovoj sjevernoj padini i koji ima tri poprečna izlaza i veze s ovim tunelom. Očekujemo da će u januaru 2025. godine ovo sve biti završeno- naveo je Pravdić.

Paralelno sa ovim radi se nastavak radova od tunela Novi do Rodoča u dužini od tri kilometra trase.

-Uskoro ćemo raspisati natječaj za ovu fazu koja bi trebala koštati nešto više od 20 miliona KM. Ovaj projekt će finansirati Vlada F BiH koja je programom kapitalnih investicija predvidjela oko šest miliona KM iz kojih se radi i izvlaštenje. Konačno se nadam da ćemo u ovom narednom periodu završiti južnu obilaznicu koja je za Mostar i učesnike u prometu vrlo bitna da sav teški teretni promet izbacimo iz središta grada- naglasio je Pravdić.

Ljubo Pravdić. M. Smajkić

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao ocijenio je za Grad Mostar ovo prevažan infrastrukturni projekat.

-Ovaj projekt će nam osigurati da u Mostaru ne viđamo gužve i kamione koji, bukvalno, prolaze kroz centar grada i koji oštećuju ceste, ali i platane.Jedna dodatna dimenzija je ta što je Grad Mostar u Prostornom planu planirao veliku industrijsku zonu na području Miljkovića. I,tek, završetkom ovog projekta to će dobiti smisao.Presretan sam zbog ovog čina. Imali smo izazovne imovinske odnose, ali ide poprilično dobro-rekao je Kordić.

Mario Kordić. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.