"AVAZ" NA LICU MJESTA

Obilježena 32. godišnjica bitke za odbranu Sarajeva

Oni su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu

Delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima - Avaz
Delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima - Avaz
Delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima - Avaz
Delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima - Avaz
Delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima - Avaz
+12

2.5.2024

Delegacije Općine Centar, Općine Stari Grad i predstavnici boračkih udruženja povodom 2. maja, Dana Općine Centar i godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH posjetili su šehidsko mezarje na Kovačima.

Oni su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

2. maj je veoma važan datum u odbrani glavnog grada BiH i cijele zemlje. Jedinice tadašnje JNA uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su, ipak, pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.

Ispred Predsjedništva BiH cvijeće je položio Alija Kožljak, a ispred Općine Stari Grad načelnik Irfan Čengić.

Nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači, položeno je cvijeće ispred Vječne vatre i na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće i na groblju “Lav”, mezarju “Stadion”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.