O REZOLUCIJI

Ambasador Velike Britanije Džulijan Rajli za "Avaz": Krivica za genocid je na pojedincima

Ni Srbija, ni Srbi, ni bosanski Srbi se ne spominju u rezoluciji o Srebrenici

Rajli: Puna podrška Ujedinjenog Kraljevstva. Armin Durgut / Pixsell

Nerma Ajnadžić

9.5.2024

Konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici trebao bi se ubrzo naći pred državama članicama Ujedinjenih nacija tokom zasjedanja Generalne skupštine. Zvanični naziv dokumenta je „Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.“.

Osuđivanje djela

Mnoge države članice otvoreno su podržale rezoluciju protiv koje se svim snagama bori Srbija, potpomognuta Kinom i Rusijom. Tvrde da se time Srbi označavaju kao genocidan narod, što je daleko od istine.

Među onim zemljama koje su obećale podršku je i Velika Britanija.

Od ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Džulijana Rajlija (Julian Reilly) tražili smo komentar na sva dešavanja u vezi s rezolucijom koja je izazvala brojne rasprave.

- Kao što je lord Dejvid Kameron (David Cameron) nedavno rekao, Nacrt rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom bi se 11. juli odredio kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva - naglasio je ambasador Rajli za „Avaz“.

Istakao je da rezolucija poziva na odgovornost počinioce i osuđuje djela poput negiranja i veličanja (genocida i zločinaca, op.a.), a ne pojedinačne zemlje članice ili određene grupe.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je i ranije iznijelo jasan stav da krivica za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene širom BiH leži na pojedincima. Ni Srbija, ni Srbi, ni bosanski Srbi se ne spominju u rezoluciji – naglasio je Rajli.

Pozitivna budućnost

Dodao je da temeljna grupa od 17 zemalja članica UN-a, iz različitih regiona, a kojom predsjedaju Njemačka i Ruanda, pokazuje široku lepezu podrške ovoj inicijativi.

- Rezolucija ispunjava važnu ulogu prije 30. godišnjice genocida - prepoznavanje istine o onome što se desilo u najmračnijim danima konflikta je ključno za održivo pomirenje i izgradnju pozitivne budućnosti za sve - zaključio je ambasador Rajli.

Prozvati one koji se protive

Državni sekretar za vanjske poslove, Komonvelt i razvoj lord Dejvid Kameron nedavno je rekao kako je u Srebrenici bio genocid.

- Mislim da se svi sjećate Srebrenice i to je bio genocid, jedan od najgorih koje smo vidjeli na jednom kontinentu u posljednjih nekoliko desetljeća - poručio je lord Kameron.

Debata o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a zakazana je za 15. maj, ali još nije poznato kada će se rezolucija naći pred članicama UN-a za glasanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.