MOŽE I KREDIT

Prof. dr. Reuf Karabeg o najpopularnijoj estetskoj proceduri: Do većih grudi i na popust

Podizanje grudi kreće se od 5.000 do 7.000 KM, a slično je i kod smanjivanja, kaže dr Karabeg

Ugradnja silikonskih umetaka u grudi. Facebook

10.5.2024

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru u svijetu. Više od 300.000 žena u SAD ugradi silikonske umetke godišnje. 

Ipak, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi. Ovo je za "Avaz“ kazao prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg.

Više faktora

Dr. Karabeg nam je kazao da se takve operacije rade i u našoj zemlji te dao uvid u cijene tog estetskog zahvata.

- U BiH se može dobiti (skoro) svaki operativni zahvat koji se radi u zemljama Zapada i SAD, a jedan od njih je i operacija grudi. Generalno se na tržištu javlja problem nabavke svih proizvoda pa tako i materijala za estetske zahvate na grudima (implantati, konci, dezinficijensi, anestetikumi, itd). To, logično, prati i povećanje cijena materijala i usluge. Trenutne cijene operativnog zahvata povećanja grudi kod nas se kreću od 5.000 KM pa više. Cijena zavisi od više faktora - pojašnjava dr. Karabeg.

Dr. Karabeg: Jeftinije nego u zemljama okruženja. Facebook

Kako kaže, na cijenu utječu složenost zahvata, preoperativni izgled dojki, spuštenost ili nedostatak tkiva, vrsta implantata, deformitet grudnog koša, asimetrije, tuberozne dojke…

Umanjenje cijene

- Podizanje grudi kreće se od 5.000 do 7.000 KM. Slično je i kod smanjivanja, ali su cijene tu nešto više jer se uvijek radi i PH analiza odstranjenog tkiva. To je još i jeftinije nego u zemljama okruženja, a višestruko nego u zemljama Zapada. Također, za pet pacijentica koje se jave prvi put na pregled cijenu reduciramo za 10 posto, tj. umanjimo im stvarnu cijenu za 10 posto - naveo je dr. Karabeg.

Također je istakao da žene, djevojke, ako nisu u mogućnost platiti odjednom, imaju ugovore s bankama da mogu brzo dobiti kredit uz malu kamatnu stopu.

Kako se izvodi zahvat

- Kao za svaki operativni zahvat u općoj anesteziji, moraju se imati određeni laboratorijski nalazi, EKG i saglasnost interniste za uspavljivanje. Operativni zahvat se radi u općoj anesteziji i traje oko 60 minuta. Već četiri sata nakon buđenja pacijentica može na kućno liječenje ukoliko tako želi. Kod pacijentica kod kojih se ne smije raditi operacija u općoj anesteziji zbog zdravstvenih problema, operaciju možemo uraditi bez uspavljivanja - kazao je dr. Karabeg.

Žena nakon povećanja grudi postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu, istakao je dr. Karabeg. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.