OSNOVANO JE 1992. GODINE

Društvo "Ljiljan" čuva i promovira bh. kulturnu baštinu u Sloveniji

"Ljiljan" trenutno ima 209 registriranih članova, od toga ih je nešto više od 120 mlađih od 25 godina.

Slovenija. Društvo Ljiljan

FENA

12.5.2024

Društvo 'Ljiljan' osnovano je 1992. godine s namjerom očuvanja i promocije bosanskohercegovačke kulturne baštine u Sloveniji. Zvanični naziv je Društvo bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva 'Ljiljan' i govori o tome da je jedan od prvobitnih ciljeva jačanje prijateljstva između te dvije države.

Predsjednik Društva Elvis Alukić kazao je u razgovoru za Fenu da 'Ljiljan' trenutno ima 209 registriranih članova, od toga ih je nešto više od 120 mlađih od 25 godina. Tako su, kako je kazao, jedno od najbrojnijih društava u Sloveniji, posebno po broju djece i omladine.

Projekti

Realiziraju brojne projekte, aktivni su u različitim oblastima, naročito svjesni koliko je bitno očuvanje bosanskog jezika. Tako u saradnji sa Bošnjačkim kulturnim savezom Slovenije, krovnom organizacijom u Sloveniji, izvode i radionice bosanskog jezika. Saradnja Društva 'Ljiljan' sa Ministarstvom za kulturu Republike Slovenije odlična je, a poštivanje i cijenjenost obostrana je i na visokom nivou.

- Svi članovi, zaduženi za vođenje sekcija i Društva, rade volonterski. Kao predsjednik, vjerujem da je upravo taj sistem rada doveo 'Ljiljan' do dobrih rezultata - istaknuo je Alukić.

Prema njegovim riječima, značajnu pažnje u Društvu 'Ljiljan' pridaju saradnji sa ostalim udruženjima u Sloveniji a naročito sa udruženjima iz Bosne i Hercegovine.

- Tradicionalno, jednom godišnje, izvodimo kulturnu razmjenu sa barem jednim od udruženja iz naše domovine. Tako smo prošle godine uspostavili saradnju sa KUD-om Ekrem Mujkić iz Sarajeva i radujemo se gostovanju u Sarajevu, u junu ove godine - kazao je.

Natječaj za mlade

U razgovoru za Fenu Alukić ističe i aktivnosti literarno dramske sekcija, a više od 20 godina nosilac su Projekta 'U zagrljaju dvije domovine'. Godišnje realiziraju literarni natječaj za mlade stvaraoce, koji mogu konkurirati sa svojim radovima na bosanskom ili slovenskom jeziku.

- Kroz taj, i druge projekte, 'Ljiljan' je imao odličnu saradnju sa pokojnima Josipom Ostijem i Valerijom Skrinjar Tvrz. Sad imamo odličnu saradnju sa stvaraocima poput Šime Ešića iz BiH i Ismeta Bekrića koji živi i radi u Sloveniji, te mnogima drugima - kazao je.

Iz segmenta sporta Alukić izdvaja njihovu futsal ekipu za koju kaže da redovno sudjeluje u ligama po Sloveniji. Najveće zadovoljstvo im je, svake godine, zastupati Sloveniju na Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore. Ove godine održano je na Vlašiću 19. Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu.

- Ništa manje aktivna je i planinarska sekcija Društva 'Ljiljan', njeni članovi penju vrhove različite nadmorske visine. Dosad su popeli i Triglav, visok 2.864 metra - istaknuo je.

Druženja 

Među aktivnostima Društva Alukić izdvaja i druženje subotom, vrijeme kad članovi Društva 'Ljiljan' uživaju u muzici. Okupljaju se, ponajviše uz sevdalinku, a začuju se tu zvuci i izvornih starih pa i novijih narodnih pjesama. Prije druženja upriliče probu muzičko-pjevačke sekcije i starije folklorne grupe, pod nazivom 'Zlatne godine'. Nedjelje su im rezervirane za dvije dječje i tri omladinske folklorne grupe, a tokom dana bude tu i više od 100 članova u svim grupama.

Za Folklornu sekciju Alukić kaže da je sudionik mnogih kulturnih manifestacija širom Slovenije, Bosne i Hercegovine i u dijaspori.

- Isto tako, vrijedno rade na obogaćenju opusa koreografija koje izvode. Tako su nedavno postavljene i bošnjačke igre iz okoline Srebrenice, a svjetlo pozornice ugledat će, u novembru na svečanom koncertu u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Centru kulture Španski borci. U okviru Folklorne sekcije, treću godinu zaredom, organiziramo i folklorni seminar 'Korak po korak', a svake godine je sve više sudionika učesnika iz raznih zemalja - naglasio je.

Kako kaže Alukić, dani u sedmici uglavnom su im popunjeni aktivnostima kao što su probe izvorne grupe, koja nosi naziv 'Zumbuli', kao i literarnim večerima. Društvo 'Ljiljan' prepoznatljivo je u Sloveniji i po programu obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH.

- Definitivno, to su među najposjećenijim priredbama, popune domove kulture - kazao je.

Društvo 'Ljiljan'

Naglašava da Društvo 'Ljiljan' od 2018. godine posjeduje prostorije u centru Ljubljane. Radi se o oko 170 kvadrata prostorija, u vlasništvu Društva 'Ljiljan'.

- Od 2011. godine, kad sam preuzeo Društvo, nastala je ideja o takvom projektu. Mnogi su tad bili uvjereni da ta ideja, koju sam prenio na Izvršni odbor, neće biti ostvarena. Inat bosanski, želja, a prije svega patriotizam i ljubav prema domovini nas je nekolicinu članova dovela do tog uspjeha. I po posljednjim informacija, kojima raspolažemo, jedino smo društvo koje posjeduje vlastite prostorije. Zahvala za taj uspjeh prije svega ide članovima, volonterima Društva, koji su godišnje izvodili i po nekoliko donatorskih priredbi i koncerata. Svakako i sponzorima, koji su također podržali taj projekt, ima ih mnogo i još su uz Društvo 'Ljiljan' - naglasio je.

Prisjeća se da su prostorije kupovali u dva navrata. Prvi dio kupljen je 2018. godine, a drugi dio 2020. godine. Uz njega kao predsjednika Društva 'Ljiljan', svečanu vrpcu presjekli su na zvaničnom otvorenju tog objekta, tadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji prof. dr. Nedžad Grabus, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, te Kerim Dizdar tadašnji predsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije.

Elvis Alukić rođen je u Prijedoru 1986. godine. Po struci je inženjer građevinarstva. Predsjednik Društva 'Ljiljan' je od 2011. godine, a predsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije od 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.