DANAS DO 18 SATI

Sajam srednjih škola KS: Učenici devetih razreda biraju buduća zanimanja

U saradnji sa Zajednicom srednjih škola, održava se danas ispred ARIA mall centra

Sajam srednjih škola. Fena

FENA

13.5.2024

Sajam srednjih škola u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, održava se danas ispred ARIA mall centra. Suorganizatori su Privredna komora KS, Udruženje poslodavaca KS i Obrtnička komora. Otvoren je danas do 18 sati.

Učenici devetih razreda

Učenici devetih razreda i njihovi roditelji, na toj manifestaciji, kroz pojedinačne prezentacije svih škola mogu dobiti potrebne odgovore o zanimanjima za koja se mogu obrazovati u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, kao i mogućnostima daljeg zapošljavanja po završetku srednjoškolskog obrazovanja.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović otvorila je Sajam te kazala da se na štandovima može vidjeti samo djelić onoga što škole u Kantonu Sarajevo nude. Izrazila je zadovoljstvo što je manifestacija organizirana u partnerstvu s privrednicima i poslodavcima te da će format Sajma, koji se organiziran četvrti put, u narednim godinama biti unaprijeđen.

- Mi smo mala zemlja s puno talenata. Na nama je da im pružimo najbolje uslove. Našim osnovcima želim da se brzo i jednostavno odluče među velikom ponudom srednjih škola koje imamo u Kantonu Sarajevo - poručila je ministrica Hota-Muminović.

Predstavnik Udruženja poslodavaca KS Muhamed Pilav potcrtao je da je znanje i obrazovanje najvažniji segment društva i da se trenutno mora podići na viši nivo.

- Mi iz poslovne zajednice želimo da dobijemo stručne, kvalitetne i obrazovane buduće radnike, a mi garantujemo da ćemo im osigurati izvrsne uslove za rad i izvrsne plaće - naveo je Pilav.

Predstavnik Privredne komore KS Muamer Mahmutović podsjetio je da Komora godinama sarađuje s Ministarstvom.

Obrazovanje

- Posebno smo zainteresirani u segmentu srednjeg stručnog obrazovanja, koje je jedan od glavnih elemenata. Tokom srednjeg stručnog obrazovanja naši đaci mogu dobiti stručna znanja i vještine koje će koristiti na tržištu rada. BiH se trudi da se pridruži Evropskoj uniji, a jedan od uslova je bolje obrazovanje, koje moramo unaprijediti. S te strane Privredna komora KS će biti na raspolaganu Vladi i Ministarstvu, da taj proces unaprijedimo i približimo ga što više EU - naveo je Mahmutović.

- Sajmu su, među ostalima, prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS Vibor Handžić, premijer KS Nihad Uk, skupštinska zastupnica Vildana Bešlija, ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić. Sajam je otvoren danas do 18 sati - saoćila je Služba za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.