NAJAVILI

Stejt depertment: Podsekretarka državnog sekretarijata za javnu diplomatiju stigla u BiH

U Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Allen će se sastati sa studentima koji učestvuju u programu liderstva, engleskog jezika i američke demokratije

State Department. AP

Z. K.

13.5.2024

Podsekretarka državnog sekretarijata za javnu diplomatiju Elizabeth Allen stigla je u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga će putovati u Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju kako bi produbila partnerske odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i unaprijedila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije, saopćeno je iz Stejt depertmenta.

Osnovne demokratske vrijednosti

- Podsekretarka Allen će naglasiti osnovne demokratske vrijednosti koje dijelimo sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od negativnih utjecaja - kazali su.

U Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Allen će se sastati sa studentima koji učestvuju u programu liderstva, engleskog jezika i američke demokratije (LEAD) ambasade kako bi razgovarala o njihovim iskustvima u učenju engleskog jezika i razvoju projekata zajedničke službe zajednici koji promovišu dijeljene vrijednosti i veze između ljudi. 

Dok je u Bosni i Hercegovini, podsekretarka Allen će također posjetiti Memorijalni centar Srebrenica, gdje će odati počast žrtvama genocida i sastati se sa članovima porodica. Njen put će služiti da se istakne kako Sjedinjene Američke Države rade sa Bosnom i Hercegovinom kako bi osigurale demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost za sve građane.

Allen će potom otputovati u Beograd, Srbiju, gdje će razgovarati o prilikama za proširenje odnosa SAD-Srbija i našeg zajedničkog cilja ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim državnim zvaničnicima. Kako bi istaknula kritičnu važnost slobode medija u demokratskim društvima, Allen će učestvovati u panel diskusiji i uručiti godišnje nagrade Udruženja nezavisnih novinara Srbije za istraživačko novinarstvo. 

Ona i predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić posjetit će lokaciju budućeg Američkog centra resursa (Američki prostor) na Ložionici, koji će proširiti pristup američkim umjetnostima, kulturi, obrazovanju i preduzetništvu za srpsku omladinu. Također će govoriti na godišnjoj konferenciji Udruženja nastavnika engleskog jezika, najveće nacionalne mreže nastavnika engleskog jezika u Srbiji, i uručiti nagradu Impact Access kojom se odaje počast pobjedniku za 2024. godinu. 

Prije odlaska iz Srbije, Podsekretarica Allen će otputovati u Sjenicu kako bi se obratila učesnicima prvog Samita Balkanskog programa liderstva mladih (BOLD), regionalne mreže mladih koji rade na projektima angažovanja građana i ekonomskog razvoja kako bi napravili razliku u svojim zajednicama.

U Prištini, Kosovo, Allen će se sastati sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem kako bi razgovarali o podršci SAD-a kosovskom putu ka euro-atlantskoj integraciji i našem partnerstvu sa Kosovom u suzbijanju strane dezinformacije i negativnog uticaja. 

Dok je na Kosovu, Podsekretarica Allen će posjetiti američke vojne članove raspoređene kao dio NATO mirovne misije Kosova (KFOR) u Kampu Nothing Hill, ističući predanost Sjedinjenih Američkih Država stabilnosti i sigurnosti regiona. Allen će također održati razgovore sa raznolikim kosovskim studentima koji se bave nastavom nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike na Američkom univerzitetu u Prištini.

 Sastanak sa stručnjacima

Posjetit će Dresnik kako bi otkrila rimsko doba mozaika koje arheolozi restauriraju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda za očuvanje kulture Ministarstva spoljnih poslova.

Na kraju, Allen će otputovati u Skoplje, Sjevernu Makedoniju, gdje će se sastati sa stručnjacima za strani negativni uticaj. U znak poštovanja prema kulturnoj raznolikosti i bogatom nasljeđu Sjeverne Makedonije, Allen će posjetiti antički rimski forum u Stobi, gdje podrška Vlade SAD-a kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulture pomaže u očuvanju jednog od najdragocjenijih arheoloških nalazišta Sjeverne Makedonije. 

Dok je tamo, razgovarat će sa lokalnim partnerima o potencijalu projekta za daljnje proširenje ekonomskog razvoja, turizma i veza između ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.