NA SIMPOZIJU

Prim. dr. Amela Karabeg i prof. dr. Reuf Karabeg u Amsterdamu: Nova iskustva i znanja o povećanju grudi

O tumorima dojke i njihovim rekonstrukcijama je bio poseban naglasak, kazao je dr. Reuf Karabeg

Dr. Amela Karabeg: Nova iskustva. Avaz

14.5.2024

Uz prisustvo 400 plastično-rekonstruktivnih hirurga u Amsterdamu se 10 i 11. maja održao simpozij posvećen simbolu materinstva, seksualnosti, ljepote, rodnosti, intimnosti i ponosa. To je dojka. Na simpoziju je BiH imala svoje reprezente prim. dr. Amelu Karabeg i prof. dr. Reufa Karabega.

Procedure i trendovi

Kako nam je kazao dr. Reuf, ovi simpoziji se tradicionalno organiziraju da bi se prikazale najnovije estetsko-rekonstruktivne procedure i trendovi povećanja grudi, podizanja grudi, podizanja i povećanja zajedno, rekonstrukcije grudi nakon odstranjenja zbog tumora.

- O tumorima dojke i njihovim rekonstrukcijama je bio poseban naglasak. O značaju da se žene, kada je god moguće, a najčešće jeste, budi iz anestezije sa rekonstruisanom dojkom poslije odstranjenja zbog tumora (karcinoma,limfoma…) ne treba previše naglašavati. Metode ubrzanog oporavka na posao i svakodnevne aktivnosti su zauzele posebno mjesto. Također, bilo je govora o značaju nacionalnih registara procedura – naveo je dr. Reuf Karabeg.

O značaju razmjene iskustava i drugim vlastitim zapažanjima pričala nam je dr. Amela Karabeg.

- Ovakvi kongresi su značajni da se prate i usvoje medicinska znanja, šta ne koristiti u svakodnevnoj praksi, a za šta se dodatno educirati, nakon razmjene kliničkih iskustava s kolegama. Na zadnjem ,,Mentor Breast Symposium 2023’’ smo dogovorili da ćemo na ovom razgovarati o najboljim metodama i posebno komplikacijama. 

Najviše smo, svi prisutni, imali benefita od otvorenih diskusija izuzetno iskusnih plastičnih hirurga, uz prisustvo i mlađih kolega. Posebno od iznošenja vlastitih iskustava i komplikacija kako ih prevenirati i liječiti. Bila je dobra prilika i promovirati Internacionalni kongres koji se održava u septembru 2024. u Sarajevu. Odlično je bilo vidjeti kolege iz okruženja i zbog druženja, ali prvenstveno razmjene iskustava – navela je dr. Amela.

Dr. Reuf Karabeg: Na simpoziju. Avaz

Prof. Karabeg navodi da mnogo žena iznosi vlastiti stav da nikad ne bi uradilo neku od operacija grudi. Istina je da su najveći ,,neprijatelji’’ estetsko-rekonstruktivnih operacija grudi žene koje imaju dobro razvijene i lijepo formirane grudi.

Operativni zahvat

Niti jedan organ ljudskog tijela nema više karakteristika povezanih sa životom, a da se može (fizički) živjeti i bez njega. Da bi se moglo bolje i ljepše živjeti, estetski, ali možda prvenstveno psihološki i funkcionalno, potreban je operativni zahvat. Mnoge žene razmišljaju i govore da nikad ne bi uradile neku od operacija grudi.

Zato što imaju dobro razvijene i lijepo formirane grudi. Pacijentice koje to nemaju moramo razumjeti da to žele imati i da se u najvećem procentu operacija grudi ne radi zbog nekog hira. Nakon estetskog zahvata ili rekonstrukcije zbog karcinoma, bolja komunikativnost i rezultati na poslu se podrazumijevaju. 

Emotivni i seksualni život se poboljšava. Nema više psiholoških barijera. Žena postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu. Dobila je simbol ženstvenosti, poželjnosti, atraktivnosti – navodi dr. Amela.

Dr. Amela i dr. Reuf ističu da se svaki operativni zahvat grudi može dobiti u BiH i poliklinici Karabeg.

U Amsterdamu je iz BiH bio još jedan plastični hirurg iz Banje Luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.