BIVŠI PRIPADNIK HVO-A

Anto Pavić: U petak presuda za zločine u Bosanskom Brodu

Prema njenim riječima, saslušani svjedoci nemaju nikakav motiv da optuženog lažno terete i njihovi iskazi nisu kontradiktorni

Okružno javno tužilaštvo zatražilo kaznu po zakonu. BIRN BiH

BIRN

14.5.2024

Nakon što je dobojsko Okružno javno tužilaštvo zatražilo kaznu po zakonu, a Odbrana Ante Pavića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da bude oslobođen za zločine u Bosanskom Brodu 1992., izricanje presude je najavljeno za petak, 17. maja.

Krivična djela

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić je kazala da smatra da je dokazano postojanje oružanog sukoba koji je uticao na optuženog da počini krivična djela za koja se tereti.

Prema njenim riječima, saslušani svjedoci nemaju nikakav motiv da optuženog lažno terete i njihovi iskazi nisu kontradiktorni, piše detektor.ba 

- Iskazi svjedoka su istiniti i objektivni. U toku istrage vršeno je prepoznavanje optuženog od strane svjedokinje pod mjerama zaštite, koja ga je prepoznala. Ona je ponovila na glavnom pretresu da ju je optuženi silovao na stadionu Fudbalskog kluba ‘Polet' - kazala je tužiteljica Mehmedagić.

Optužnica 

Pavića optužnica tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojne policije HVO-a, od aprila do septembra 1992. u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu tukao Jovu Stjepanovića, nezakonito u njenom stanu uhapsio Stoju Kostadinović, te silovao X-1 na stadionu FK “Polet“.

Branilac Jadranko Hadžisejdić je negirao postojanje oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u aprilu i maju 1992., te naveo da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je Anto Pavić počinio krivična djela iz optužnice.

Po njegovim riječima, fotodokumentacija je bila nezakonita i manjkava jer u njoj nije bilo fotografije Pavićevog brata.

Prije iznošenja završne riječi, tužiteljica je precizirala optužnicu i u materijalne dokaze uložila nalaze vještaka Vjekoslava Kovačevića i Ljiljane Stanković, koji su u zaključcima, prema riječima tužiteljice, potvrdili da žrtva silovanja ima zdravstvenih problema kao posljedice traumatskih iskustava iz ratnog perioda.

Svjedoci 

Svjedoci koje je pozvala Odbrana nisu prihvatili poziv, rekao je branilac Hadžisejdić.

Na današnjem ročištu Pavić je svjedočio u vlastitu korist i negirao sve navode svjedoka, objašnjavajući da nije udario zatvorenika Jovu Stjepanovića niti učestvovao u hapšenju Stoje Kostadinović.

Negirao je i da je silovao svjedokinju X-1.

Potvrdio je da su na stadionu “FK Polet” u Bosanskom Brodu bili uspostavljeni zatvori za muškarce i žene.

- Nisam nikad čuo vrisku žena - rekao je Pavić.

Optuženi je kazao i da je “njegov bivši zapovjednik Lukica Jozić uticao na predložene svjedoke da se ne pojave na današnjem ročištu.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.